Roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent is roken en meeroken niet goed. Je kindje loopt hierdoor namelijk allerlei risico’s. Je hebt ook kans op complicaties tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen roken gewoon door tijdens de zwangerschap, zij hebben dan een grotere kans op een miskraam. Van de vrouwen die roken eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Wanneer je als (aanstaande) moeder rookt tijdens de zwangerschap, kan het zijn dat je kindje sterft tijdens de geboorte of na de geboorte. Roken en alcohol zijn tijdens de zwangerschap slecht voor moeder en kind. Neem geen risico!

Roken en vroeggeboorte

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap, is de kans op een vroeggeboorte groter. Een baby kan dan eerder, voor de 37ste week worden geboren. Als je kindje te vroeg wordt geboren, dan heeft hij vaak een moeilijke start want de organen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld. Het kan ook zijn dat een te vroeg geboren baby infecties krijgt, voedingsproblemen heeft of onderkoeld raakt.

Gewicht van je baby

Als je tijdens de zwangerschap de hele periode blijft roken, dan zal de baby ongeveer 150-250 gram minder wegen. Ook meeroken vermindert het gewicht van je baby. Het gewicht is dan 15-100 gram minder. Als je kind lichter is, dan wil dat zeggen dat je kind zwakker is en dan is voor jou en de baby de bevalling moeilijker.

Loslating placenta

Als er gerookt wordt tijdens de zwangerschap kan de placenta losraken. Dit wil zeggen dat de moederkoek (placenta) los komt van de wand van de baarmoeder. Een kindje zal dan geen zuurstof meer krijgen. Als je rookt tijdens de zwangerschap dan is de kans groter dat de placenta te vroeg los gaat laten. Dit is erg gevaarlijk!

Lange termijn gevolgen roken tijdens zwangerschap

Als je hebt gerookt tijdens de zwangerschap dan heeft je kindje op de lange termijn kans op benauwdheid, hoesten en astma. Er kan ook een hersenbeschadiging op treden door de nicotine. Let daarom heel goed op tijdens de zwangerschap en stop met roken voor je eigen gezondheid en die van je kindje. Ga niet in de buurt staan van mensen die roken en laat anderen in je woning ook niet roken. Hierdoor zorg je voor een gezondere leefomgeving tijdens de zwangerschap voor jou en je kindje (probeer dat na de bevalling vol te houden). Niet roken tijdens de zwangerschap geeft je kindje een betere start. Gevoelsmatig is het voor jou ook een stuk prettiger dat je weet dat je alles doet om de zwangerschap optimaal te laten verlopen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Roken tijdens je zwangerschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *