25 weken zwanger

25-weken-zwangerJe bent nu 25 weken zwanger en de baby is ongeveer 32,5 centimeter lang en weegt 650 gram. Als je je baby gedurende deze periode een paar uur niet voelt, dan is de kans groot dat hij in diepe slaap is. Je kunt zachtjes met je handen op je buik drukken en dan kun je hem wakker maken. De verloskundige zou tijdens het 25 weken zwanger zijn misschien al kunnen vertellen in welke houding je kindje ligt. Hierdoor zou je zelf kunnen herkennen of je het hoofdje voelt of de armen, benen of de rug. Vanaf het 25 weken zwanger zijn wordt de hartslag van je kindje veel duidelijker. Je partner zou nu ook al zijn oor op je buik kunnen houden en de hartslag kunnen voelen. Het beste kun je dan 10 cm onder de navel voelen. Mocht je nog niets horen, geen zorgen, vanaf de 28 weken zal het zeker hoorbaar zijn.

Jij tijdens de 25 weken zwanger zijn

zwanger-duizeligWanneer je bij de verloskundige komt voor de controle wordt de bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk moet meteen aan worden gepakt, omdat dit kan duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Je kunt een hogere bloeddruk herkennen, je zou meer vocht vast kunnen houden en je kunt steeds hoofdpijn hebben of duizelig zijn (sterretjes zien). Het is belangrijk dat je tijdens het 25 weken zwanger zijn veel water blijft drinken. Zorg dat je blijft genieten van deze periode, neem de tijd om naar je kindje te luisteren, voel wat hij aan het doen is en betrek je partner hier in. Je kunt veel mooie momenten samen beleven, neem de rust en dan zal je kindje zich zeker laten horen.

Symptomen

Nu je 25 weken zwanger bent, is dat duidelijk te zien en te voelen. Je bent vaker moe, je buik wordt groter en je gewicht neemt ook nog eens verder toe. Vrouwen die in de 25e week van hun zwangerschap zitten, krijgen soms last van jeuk aan hun buik. Dit komt doordat de baarmoeder steeds groter wordt doordat de huid zich uitrekt. Een deel van de vrouwen hebben ook last van bekkeninstabiliteit. Dit merk je wanneer je last hebt van pijn in je onderrug, stuitje, voorkant en midden van de bekken. Doordat een zwangerschap extra belastend is voor je lichaam, kun je te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Wanneer je bloeddruk te hoog is, dan kan dit wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het van belang om bij een hoge bloeddruk regelmatig naar de verloskundige te gaan die je bloeddruk in de gaten kan houden.

Ga naar week 24      Ga naar week 26