2 weken zwanger

2-weken-zwanger-eicel-delingIn deze week wordt het eitje rijp. Aan het einde van deze week zal dit eitje loslaten uit je eierstokken. Dit is het moment waarop de eicel eigenlijk wacht in een van de eileiders. Het wacht op de bevruchting door een zaadcel. Deze eicel leeft maar 24 uur. Als je zwanger wilt worden is het eigenlijk een werkje wat heel precies komt. Binnen 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. De zaadcellen leven echter wel langer dan de eicellen, want deze leven 48 tot 72 uur. Daarom geldt dat wanneer je een of twee dagen voor je eisprong seks hebt gehad, dat er dan ook nog een kans is dat er nog een levende zaadcel is om je eitje te bevruchten.

Jij tijdens de 2 weken zwanger zijn

Als je de kans op een zwangerschap wilt vergroten is het dus belangrijk dat je rond de eisprong gaat vrijen. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen dan is dat ongeveer op de 14e dag, aan het einde van de 2 weken zwanger zijn dus. Je weet niet precies wanneer je eisprong is, je kunt wel je temperatuur opnemen. Na de eisprong zal je lichaamstemperatuur namelijk 0,3 graden stijgen. Als je dit iedere ochtend opneemt, dan kun je weten wanneer je eisprong plaatsvindt.

Symptomen

In de 2e week van je zwangerschap kan beter worden vastgesteld of je zwanger bent of niet. Bepaalde eerste zwangerschapsverschijnselen zullen voelbaar naar voren komen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten, duizeligheid en lichte buikkrampen. Sommige vrouwen kunnen in de tweede week ook last hebben van bloedverlies. Echter gebeurt dit doorgaans pas in een later stadium van de zwangerschap.

Let op erfelijke ziekten en je gezondheid

Wanneer er erfelijke ziekten in de familie voorkomen dan dien je dit te weten en na te gaan welke consequenties dit kan hebben voor je zwangerschap. Zorg er ook voor dat je gezond blijft leven, niet roken en geen alcohol. Gezond eten, gevarieerd eten en vooral genieten van het begin van de zwangerschap. Daarbij hoort ook een goede voorbereiding en daar kun je nu samen met je partner aan werken.

Ga naar week 1      Ga naar week 3