14 weken zwanger

14-weken-zwangerJe bent nu 14 weken zwanger. De baby is nu ongeveer 8,5 centimeter lang en weegt nu 60 gram. Je kindje kan nu met de benen trappelen en maakt ook stapbewegingen. Hij kan al met zijn armen zwaaien en zijn handen ballen tot vuisten. Ook het bewegen van de tenen en vingers kan tijdens het 14 weken zwanger zijn en je kindje kan van de ene naar de andere kant van de buik zwemmen. De spieren van je kindje worden hierdoor goed getraind. Het zou kunnen zijn dat je al iets gaat voelen, maar dat hoeft nog niet. De stembanden van je kindje zijn zich ook aan het ontwikkelen.

Jij tijdens de 14 weken zwanger zijn

Jouw baarmoeder heeft ongeveer de grootte van een stevige vuist. Deze zal blijven groeien en dan komen andere organen in de verdrukking. Je moet steeds vaker plassen, omdat je blaas in de verdrukking komt. Alles kan wat ronder worden aan je lichaam, je gezicht, heupen, schouders, billen, borsten en je buik. Hoeveel je aan kunt komen is verschillend tijdens de zwangerschap. Gemiddeld is dat 12,5 tot 15 kg. De baby weegt 3400 gram, de placenta en vliezen samen 650 gram, het vruchtwater is 750 gram, de baarmoeder weegt 1000 gram, de borsten 800 gram, het bloed 1000 gram, extra vet 3400 gram en extra vocht 1500 gram.

Symptomen

zwanger-eetlustNu het tweede trimester van je zwangerschap is aangebroken, en je dus de kritieke fase van je zwangerschap voorbij bent, geeft het een meer ontspannen gevoel. De zwangerschapskwaaltjes zullen aan het begin van het tweede trimester afnemen. Je zult merken dat je minder vaak moet plassen, omdat er minder druk is op je blaas. Daarnaast zal je minder moe zijn, omdat de kritieke fase van de zwangerschap achter de rug is en de placenta volledig is ontwikkeld. Andere symptomen in de 14e week van je zwangerschap is toenemende eetlust, minder gevoelige borsten en afname van de misselijkheid.

Geslachtsbepaling

Vanaf de 14e week van je zwangerschap kan het geslacht van je baby worden bepaald, maar doorgaans gebeurt dit pas vanaf week 17. Het geslacht wordt over het algemeen bepaald door middel van een echo.

Zwangerschapskleding

Je kunt gewone kleding blijven dragen tijdens het 14 weken zwanger zijn, maar je kunt ook zwangerschapskleding dragen. Het ligt er ook aan wat voor kleding je normaal draagt en waar je je nu goed in voelt. Misschien zit een spijkerbroek nu niet meer prettig en dan kun je andere kleding uitzoeken die comfortabel draagt tijdens je zwangerschap.

Ga naar week 13      Ga naar week 15