10 weken zwanger

10-weken-zwangerJe bent nu 10 weken zwanger. De baby is ongeveer 4,5 centimeter lang en weegt nu 5 gram. De baby is nu helemaal compleet. De bovenkaak en de onderkaak hebben zich ontwikkeld, er zijn al 20 kleine bobbeltjes aanwezig waar de melktanden zullen komen. Er groeit een klein beetje haar op het hoofdje en de baby gaat nu alleen maar groeien. Het zal nu nog maanden duren voordat de organen gerijpt zijn en voordat alles zich goed heeft ontwikkeld. Er wordt voeding gegeven via de navelstreng en daarmee zijn drie bloedvaten verbonden met de placenta. Om de navelstreng heen bevindt zich een dikke en ook een beschermende laag van een soort gelei. De bloedvaten kunnen dan niet afgeknepen worden.

Jij tijdens de 10 weken zwanger zijn

Tijdens de 10 weken zwanger zijn krijg je veel informatie te verwerken. Er zal veel geregeld moeten worden voordat je kindje komt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, het lijkt erg veel werk, maar je hebt nog maanden om het allemaal te regelen. Geef jezelf ook de tijd om er aan te wennen dat jij moeder wordt en verwerk het allemaal even rustig. Tijdens je 10 weken zwanger zijn werken de darmen wat langzamer. Je hormonale werking is aan het veranderen en dan kun je last krijgen van obstipatie. Ook wordt je baarmoeder groter en kunnen de darmen weggedrukt worden en daardoor dus in de knel komen. Drink daarom de hele dag door genoeg water, koffie kun je beter niet doen omdat je baby dan teveel cafeïne binnen krijgt.

Symptomen

zwanger-opgeblazenNu je tien weken zwanger bent, begint je buikje te groeien. In deze fase zal je dan ook merken dat je wat in gewicht aangekomen bent, maar dit heeft vooral te maken met obstipatie. Daarom is het belangrijk om gezond te eten, voldoende vezels binnen te krijgen en genoeg water te drinken. Ook zullen de symptomen die je in de weken hiervoor hebt ervaren, in de 10e week ook nog wel even aanhouden. Daarom kun je dus last blijven hebben van buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, opgeblazen buik en stemmingswisselingen.

Dagboek

Het is bijzonder om mee te maken, zwanger zijn. Het is daarom een leuk idee om een dagboek bij te houden en dan kun je je gevoelens en speciale momenten opschrijven. Altijd leuk om na je bevalling eens terug te kijken hoe je het vanaf het 10 weken zwanger zijn hebt ervaren.

Ga naar week 9      Ga naar week 11