17 weken zwanger

17-weken-zwangerJe bent nu 17 weken zwanger. De baby is ongeveer 18 centimeter lang en weegt 150 gram. De baby groeit nu hard, ongeveer 2 cm in de week. Hij is even lang als een tandenborstel. De oogjes van je kindje zitten nog dicht. Wanneer het lekker weer is en je gaat met je blote buik in de zon zitten, dan zal je kindje dat ook merken. Je kindje heeft nu ook wimpers en wenkbrauwen. De vingers en tenen ontwikkelen zich verder en er zijn al hele kleine nageltjes gegroeid. Er ontwikkelt zich tijdens het 17 weken zwanger zijn ook een vingerafdruk en deze is uniek voor je kind en zal hij de rest van zijn leven behouden.

Jij tijdens de 17 weken zwanger zijn

zwangerschap-striaeTijdens het 17 weken zwanger zijn is de doorbloeding van je lichaam beter en dat geldt ook voor jouw geslachtshormonen. Je kunt eerder opgewonden raken en je hebt misschien wel meer zin in seks dan eerder. Je kunt gewoon vrijen wanneer je zwanger bent, je baby is goed beschermd. Schrik ook niet wanneer je wat bloed verliest, dit kan gebeuren. Je kunt ook last krijgen van striae, omdat je borsten en je buik flink oprekken omdat je zwanger bent. Dit zijn kleine scheurtjes in de huid.

Symptomen

zwanger-rugpijnNu je 17 weken zwanger bent, zullen veel van de eerste zwangerschapssymptomen verminderd of zelfs weg zijn. Echter worden deze symptomen vervangen door andere zwangerschapskwaaltjes. Zo is rugpijn een klacht waarvan bijna alle zwangere vrouwen last van zullen hebben. Daarnaast komt striae veel voor bij vrouwen die 17 weken zwanger zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderhuids bindweefsel scheurt. Je buik groeit en rekt zich in korte tijd snel uit. Andere symptomen die voorkomen in week 17 van je zwangerschap zijn toename van je eetlust, maagzuur, opgeblazen buik, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kun je last hebben van buikpijn door obstipatie.

Sporten

Misschien wil je ook wel sporten als je zwanger bent. Je conditie is van groot belang dus sporten en fitness mogen doorgaan. Let wel op je gezondheid en ga niet overdrijven. Het is fijn als je in goede conditie bent, maar luister naar je lichaam wanneer je lichaam moe is, neem rust. Als je voorheen veel aan sport deed, dan kun je doorgaan maar wel met mate en op tijd rusten, want je bent 17 weken zwanger en je kindje is zich volop aan het ontwikkelen.

Ga naar week 16      Ga naar week 18