23 weken zwanger

23-weken-zwangerJe bent nu 23 weken zwanger en de baby is ongeveer 30,5 centimeter lang en weegt 500 gram. Iedere dag kan je kindje meer en meer. Het ademhalen wordt nu de hele dag door volop geoefend door je kindje. Hij kan nog niet met lucht oefenen maar wel met vruchtwater dat in en uit de longen gaat stromen. Het echte ademhalen kan dus op deze manier geoefend worden. Ook kan je kindje steeds beter grijpen en vastpakken. Hij kan zijn hand of voet vastpakken en knijpt af en toe in de navelstreng. Je navelstreng is nu ongeveer 50 cm lang en je kindje heeft daardoor alle ruimte die hij nodig heeft in je buik tijdens het 23 weken zwanger zijn.

Jij tijdens de 23 weken zwanger zijn

Vanaf het 23 weken zwanger zijn zullen je borsten zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Daardoor kun je af en toe een beetje voormelk of vloeistof verliezen. De echte melkproductie komt pas op gang wanneer je kindje is geboren. In deze periode is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Ben je moe? Rust dan even uit. Het is goed om je partner ook overal in te betrekken, zodat hij ook voelt hoe je kindje beweegt en hier van mee kan genieten.

Symptomen

zwanger-slecht-slapenNaast het feit dat er veranderingen bij je baby zijn, zullen er ook veranderingen in jou te zien zijn. Dit zijn niet alleen lichamelijke veranderingen. Je zult bijvoorbeeld te maken krijgen met vergeetachtigheid. Dit wordt vooral veroorzaakt door je zwangerschapshormonen. Daarnaast kun je last hebben van snurken, aangezien je nu extra gewicht met je mee draagt. Ook een symptoom waar veel zwangere vrouwen last van hebben rond de 23e week van hun zwangerschap is slapeloosheid. Door de omvang van je buik zal je moeite hebben met slapen.

Heb je al een naam?

Een kindje zit zijn hele leven lang vast aan de naam die je hem geeft. Maar heb je al een naam bedacht? Misschien heb je voor het 23 weken zwanger zijn al wat namen bedacht, maar kom je er nu weer op terug. Je hebt nog een paar maanden om een keuze te maken, maar het is wel goed om er mee bezig te zijn.

Ga naar week 22      Ga naar week 24