31 weken zwanger

31-weken-zwangerJe bent nu 31 weken zwanger. De baby is ongeveer 39 centimeter lang en weegt 1500 gram. Als je nu in je buik zou kunnen kijken dan zou je zeggen dat je baby nu klaar is met een roze huid en een stevig lijfje. Als de baby nu geboren zou worden dan moet de baby een tijdje in de couveuse. Dit komt omdat het temperatuur systeem nog niet goed ontwikkeld is. Je kindje kan zichzelf nog niet warm houden. Ook de weerstand is nog te laag en de baby zal erg gevoelig zijn voor infecties. Het wordt wel krapper in je buik en je kindje kan nu niet meer zo druk bewegen. Je voelt nog wel dat hij zal trappelen, wanneer je een bobbel uit ziet steken in je buik kan dat een voetje zijn van je kindje. Je kindje kan nu de positie innemen voor de bevalling, maar het kan later ook nog veranderen. Als hij tijdens de 31 weken zwanger zijn is ingedaald dan zal de positie niet meer veranderen.

Jij tijdens de 31 weken zwanger zijn

Tijdens je zwangerschap is de doorstroming van je bloedvaten veranderd. Je hebt ook meer bloed nu namelijk geen vijf maar zeven liter. De vaatwanden zijn slapper geworden. Je kunt wat meer last krijgen van aambeien of van spataderen. Als je regelmatig blijft bewegen zou je dat deels kunnen voorkomen. Probeer tijdens het 31 weken zwanger zijn op tijd te ontspannen en wanneer het op je werk niet gaat of het roept teveel stress op, trek dan op tijd aan de bel. Je kunt geen stress gebruiken tijdens het zwanger zijn, ook nu niet.

Symptomen

Wanneer je in week 31 van je zwangerschap zit, heeft de baby steeds minder ruimte om te bewegen, aangezien het steeds groter wordt en in gewicht toeneemt. Daarnaast kunnen een aantal zwangerschapssymptomen uit het eerste trimester terugkomen, zoals moe en misselijk zijn. Het kan voorkomen dat je baby al bezig is met indalen en zijn definitieve plek voor de bevalling inneemt. Je kraakbeen kan slapper worden, waarbij er sprake is van bekkeninstabiliteit. Je hebt dan pijn tijdens het lopen. Tevens kan je in deze week ook regelmatig last hebben van harde buiken.

Ga naar week 30      Ga naar week 32