40 weken zwanger

Je bent nu 40 weken zwanger. De baby is ongeveer 50 centimeter lang en het gewicht is 3400 gram. Nu je 40 weken zwanger bent is je baby er echt klaar voor. Zorg dat je er niet op gaat zitten wachten, want dan duurt het erg lang. Je kunt namelijk ook tot 42 weken zwanger zijn. Dit zou te maken kunnen hebben met de grootte van de placenta, als je een grote placenta hebt dan produceert deze veel progesteron. Dit is een hormoon dat de weeënactiviteit afremt. De baby bepaalt zelf wanneer de bevalling gaat beginnen, want hij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit komt dan weer via de placenta bij jou terecht. Door de invloed van cortisol treedt bij de moeder de hormonenfabriek in werking, dus dan komen de weeën op gang en zal de bevalling starten.

Jij tijdens de 40 weken zwanger zijn

zwanger-tijdDe uitgerekende datum komt steeds dichterbij tijdens het 40 weken zwanger zijn. Je bent nu extra alert, wat voel je? Komt de baby er aan? Misschien bellen vrienden en familie nu ook vaker op of je al wat voelt of dat er al wat aan het gebeuren is. Dit is leuk om zoveel aandacht te krijgen, maar het zal ook vermoeiend kunnen zijn. Zet dan je telefoon uit als je er geen zin in hebt of geef aan dat je wat laat horen als het zover is. Je kunt nogmaals alles controleren en kijken of het klaar staat, zodat je gerust bent gesteld en dan kun je nog even genieten van deze momenten samen met je kindje in de buik. Geniet samen met je partner, spreek de laatste dingen nog even door en dan ben je samen klaar voor de bevalling. Nog even genieten van het 40 weken zwanger zijn.

Symptomen

Nu je 40 weken zwanger bent, is het afwachten geblazen. Het lange wachten kan je erg moe maken. Je zult ook regelmatig harde buiken hebben of krampen en steken zoals bij menstruatiepijn. Wanneer het soms een paar minuten lang hard aanvoelt, wilt dit nog niet zeggen dat je op het punt staat om te bevallen. Andere zwangerschapskwaaltjes die voorkomen in week 40 van de zwangerschap zijn lage rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Wanneer er 1 cm of méér ontsluiting is en dus een kleine opening zit, kan de verloskundige of gynaecoloog de bevalling op gang helpen door te strippen.

Ga naar week 39