16 weken zwanger

16-weken-zwangerJe bent nu 16 weken zwanger. De baby is nu ongeveer 15 centimeter lang en weegt nu 120 gram. De baby kan nu zuurstof uit je bloed halen, maar hij kan nog niet alleen ademhalen. De ademhalingsbewegingen worden vanaf het 16 weken zwanger zijn wel geoefend door je kindje. De huid van de baby wordt beschermd met een substantie die vet is en wat zoetig ruikt. Hierdoor wordt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater beschermd. Na de geboorte kun je daar soms nog wat van zien. Je baby wordt na de geboorte ook niet meteen gewassen en dat komt omdat dit huidsmeer de huid ook na de geboorte nog kan beschermen.

Jij tijdens de 16 weken zwanger zijn

Je lichaam maakt extra vocht aan, zeker vanaf het 16 weken zwanger zijn. Dit zou zomaar twee of drie liter kunnen zijn en bij anderen nog meer. Hierdoor zal je gewicht ook toenemen. Het extra vocht zal zakken naar beneden en dan kun je dikke enkels krijgen, of dikke voeten. Blijf in ieder geval genoeg drinken, zodat je het vocht ook weer kwijt kunt. Het is ook belangrijk dat je je benen omhoog legt of iets aan het einde van je bed legt, zodat je je voeten dan ook wat omhoog kunt leggen. Je kunt je benen ook laten masseren wat je erg veel verlichting zal geven.

Symptomen

zwanger-onderrugBij 16 weken zwangerschap blijven sommige zwangerschapskwaaltjes van de weken daarvoor aanhouden. Daarnaast zal je ook last krijgen van andere kwaaltjes, zoals constipatie, vaginale afscheiding, een verstopte neus en bloedend tandvlees. Doordat je buik ook steeds verder gaat groeien, kun je last krijgen van je onderrug. Een ander veelvoorkomende klacht is hoofdpijn. De één zal er meer last van hebben dan de andere. Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door de zwangerschapshormonen en spanningen.

Geslachtsbepaling

Vanaf rond de 16 weken is het geslacht van je baby met enige zekerheid te bepalen door middel van pretecho’s. Een pretecho wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, aangezien het geen medische echo is. De termijnecho van 20 weken wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Tweede bezoekje aan verloskundige

Tijdens het 16 weken zwanger zijn kun je je tweede bezoekje aan de verloskundige plannen. In totaal heb je 13 controles als alles goed verloopt. Je zou ook in aanmerking kunnen komen voor een vruchtwaterpunctie. Deze kan dan ook deze week plaatsvinden dus tijdens het 16 weken zwanger zijn. Er wordt dan gekeken of je baby het syndroom van Down heeft.

Ga naar week 15      Ga naar week 17