38 weken zwanger

38-weken-zwangerJe bent nu 38 weken zwanger. De baby is ongeveer 48 centimeter lang en weegt 3200 gram. De baby groeit niet zoveel meer en is nu voldragen. De baby heeft een laagje vet onder de huid en dat is zo dik dat de baby zichzelf nu op temperatuur kan houden. Hij kan nog wel 20-30 gram in gewicht per dag aankomen maar niet meer. Hij bouwt hierdoor als het ware een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dit is prettig, de eerste dagen zal je kindje namelijk volop moeten wennen aan de fles of aan de borst. De baby zal door het reservelaagje dat hij nu tijdens het 38 weken zwanger zijn opbouwt niet zoveel honger hebben of gewicht verliezen. Het is normaal dat hij de eerste twee weken na de bevalling iets terugvalt in zijn gewicht.

Jij tijdens de 38 weken zwanger zijn

Aan het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van rugpijn, dit kun je ook bij het 38 weken zwanger zijn merken. Je buik wordt dikker en zwaarder en je raakt uit balans. Voorover hangen kan erg pijnlijk zijn. Tillen is beter om te vermijden dit kun je beter anderen laten doen. Als je echt iets moet tillen dan moet je eerst door je knieƫn zakken en trek het dan dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om weer omhoog te kunnen komen. Je zou nu alvast na kunnen denken over het kraambezoek, wie ga je als eerste inlichten en wie mogen er meteen op bezoek komen? Je zou dit alvast met je partner kunnen bespreken, zodat hij ook weet hoe je het graag zou willen. Het is een periode waar je samen van gaat genieten dus bespreek ook dergelijke gebeurtenissen met elkaar.

Symptomen

Nu je 38 weken zwanger bent, is het wachten echt begonnen. Je hebt in deze week meerdere malen last van harde buiken. In deze week van je zwangerschap kun je ook nog veel last hebben van zwangerschapskwaaltjes, zoals moe zijn, slapeloosheid en hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat je je misselijk voelt. Daarom is het belangrijk om rustig aan te doen, nu je op het punt staat om te bevallen. Daarnaast hebben sommige vrouwen in week 38 van hun zwangerschap kramp en steken onder in hun buik. Dit kan zijn in de vorm van menstruatiepijn of menstruatie-achtige kramp.

Ga naar week 37      Ga naar week 39