19 weken zwanger

19-weken-zwangerJe bent nu 19 weken zwanger en de baby is ongeveer 22 centimeter lang en weegt 250 gram. Je kindje heeft een paar weken geleden wat donshaartjes gekregen maar deze vallen nu uit. Er komt steviger haar voor in de plaats. Ook krijgt je kindje nu echte wenkbrauwen. De verloskundige zal tijdens een bezoekje voelen of je kindje goed groeit. Nu komt de bovenkant van de baarmoeder bijna tot aan je navel. Je bent bijna op de helft en je kindje ook qua groei. Tijdens het 19 weken zwanger zijn is je kindje erg lenig.

Jij tijdens de 19 weken zwanger zijn

Er komt een betere periode voor je aan. De afgelopen drie maanden kon je erg moe zijn en dat wordt nu als het goed is minder. Veel vrouwen krijgen vanaf de vier maanden meer energie. Mocht je nog wel erg moe zijn tijdens het 19 weken zwanger zijn, dan kun je ook een ijzertekort hebben en is het goed om dat te laten onderzoeken. Een prikje in de vinger geeft al duidelijkheid.

Symptomen

Wanneer je 19 weken zwanger bent, zal je de omvang van je buik aan de buitenkant zien toenemen. Ook je baarmoeder neemt vanaf nu met ongeveer één centimeter per week toe. Je gewicht zal vanaf nu ook steeds sterker toenemen. Hoeveel dat is verschilt van vrouw tot vrouw. Andere zwangerschapssymptomen waar je last van kunt hebben is een droge, schilferige huid. Het is daarom van belang om voldoende water te drinken. Daarnaast zal je merken dat je steeds vaker kortademig bent bij minimale inspanning. Hiervoor hoeft je geen zorgen te maken. Dit is normaal bij 19 weken zwanger.

20 weken echo

Je kunt tijdens het 19 weken zwanger zijn een 20 weken echo laten maken. Dit wordt vergoed door je zorgverzekeraar en met deze echo wordt er gekeken of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kindje. Er wordt ook vastgesteld of je kindje goed groeit en of dat er voldoende vruchtwater is. Het geslacht van de baby kan ook worden bekeken, geef daarom tijdig aan als je het niet wilt weten, zodat ze dit niet aan je laten zien.

Slapen

zwanger-slapenHet kan zijn dat je met het 19 weken zwanger zijn minder goed kunt slapen. Je buik kan in de weg zitten of je moet veel plassen. Probeer dan een fijne houding te vinden waarbij je wel kunt slapen en vraag eventueel advies aan je verloskundige hoe je hier mee om kunt gaan.

Ga naar week 18      Ga naar week 20