30 weken zwanger

30-weken-zwangerJe bent nu 30 weken zwanger en de baby is ongeveer 38 centimeter lang en weegt 1300 gram. Je buik zal groeien maar het wordt ook erg krap in je buik. De baby ligt misschien al met zijn hoofdje naar beneden, maar het kan ook zijn dat hij in een stuit ligt. Je baby heeft nu nog ruim twee weken de tijd om goed te gaan liggen. Als je soms wat regelmatig getik voelt in je buik, dan heeft je baby de hik. Het kan ook zijn dat je jouw buik ziet bewegen. Je kindje kan de hik krijgen omdat hij vruchtwater binnen krijgt. Als de maag vol zit dan wordt het middenrif geprikkeld en trekt het samen in een soort reflex. De hik kan even duren maar gaat ook vanzelf weer over.

Jij tijdens de 30 weken zwanger zijn

Vanaf het 30 weken zwanger zijn komt de rand van jouw baarmoeder tot ongeveer halverwege je navel en borstbeen. Hierdoor kan de baarmoeder wat tegen de ribben drukken. Dit kan soms wat benauwdheid veroorzaken. Er is vanaf de 36ste week wat meer ruimte en dan krijg je ook weer meer lucht.

Symptomen

oefeningen-thuisNu je 30 weken zwanger bent, kun je net zoals aan het begin van de zwangerschap erg moe en futloos voelen. Je kunt tevens last krijgen van brandend maagzuur. Daarom is het beter om voedsel te vermijden dat zwaar ligt op de maag of kleinere maaltijden eten. Daarnaast kan je net als vorige week je gedachten er moeilijk bijhouden. Hiervoor hoeft je niet bang te zijn, aangezien het maar tijdelijk is. Ook kun je steeds vaker last hebben van rugklachten, omdat het gewicht van je baby toeneemt en je buik steeds groter en zwaarder wordt. Het helpt wanneer je oefeningen doet waarbij je de klachten kan verminderen. Het indalen van de baby kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van voorwee├źn. Dit kan dan aanvoelen als kramp of harde buik.

Samen genieten

Je bent volop bezig met alles aan het regelen, ook tijdens het 30 weken zwanger zijn. Maar let er goed op dat je je rust neemt en ook aan je relatie blijft werken. Je hebt een band met je kindje, maar je partner is er ook nog. Zorg dat je veel samen bespreekt, dat je je partner ook laat voelen wanneer je je kindje voelt en samen bijvoorbeeld naar een informatieavond gaat over bevallen of je eerste kindje. Het is voor allebei interessant en je kunt er samen weer over praten als je thuis bent. Jij bent een aanstaande moeder en jouw partner wordt binnenkort vader!

Ga naar week 29      Ga naar week 31