3 weken zwanger

3-weken-zwanger-eicel-delingInmiddels ben je 3 weken zwanger. Deze week is je baby ongeveer 0,1 millimeter groot. In deze week is het dan gelukt, een van de zaadcellen is er in geslaagd om je eicel te bereiken. Hierdoor is de zaadcel het omhulsel van de eicel binnen gedrongen en gaat het van vorm veranderen. Hierdoor kunnen de andere zaadcellen niet meer binnen dringen. Ze worden nu een. Je bent je er nog niet van bewust, maar er heeft zich wel een wonder voorgedaan in je buik, je bent nu namelijk zwanger. Vanaf nu begint de bevruchte eicel zich te delen en gaat op weg naar je baarmoeder. Het is een reis van een paar centimeter. Maar je bevruchte eicel doet er een paar dagen over. De baarmoeder wordt voorbereid door de hormonen progesteron en oestrogeen. Wanneer hij dan in de baarmoeder aan komt dan is deze er klaar voor. Je kindje is nu 0,1 mm groot en daarin ligt al vast of het een jongetje of een meisje gaat worden, welke kleur haar en ogen, het karakter en ook de lichaamsbouw ligt al vast.

Jij tijdens de 3 weken zwanger zijn

Je bent zwanger en nu gaat je hormonenfabriek hard aan het werk. Er wordt een nieuw hormoon aangemaakt, namelijk HCG. Dit hormoon regelt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron. Door het progesteron wordt er voor gezorgd dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt. Maar dat is niet het enige, want ook je lichaamstemperatuur stijgt licht (tot een halve graad) door dit hormoon. Je temperatuur is tijdens de zwangerschap altijd wat hoger. Je kunt aan het eind van de derde week zwanger zijn wat bloed verliezen. Dit zou de innesteling kunnen zijn. Het kan namelijk zijn dat er een klein bloedvaatje is geraakt. Het kan ook zijn dat je je deze week wat anders voelt. Het kan ook zijn dat je nog niets hebt gemerkt. Als je over een week ongesteld moet worden zou je een zwangerschapstest kunnen doen.

Symptomen

Nu je drie weken zwanger bent, kunnen sommige zwangerschapssymptomen zich voordoen. Over het algemeen merk je er nog weinig van wanneer je drie weken zwanger bent. Al zijn er vrouwen die wat gevoeliger zijn voor de zwangerschapssymptomen en kunnen dus al last hebben van buikkrampen, licht bloedverlies, gevoelige borsten en misselijkheid. Maar over het algemeen zijn de symptomen in de derde week van je zwangerschap nog moeilijk te voelen en te zien.

Ga naar week 2      Ga naar week 4