zwanger-ovulatieAls je graag wilt weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, dan kun je je ovulatiekalender gebruiken. Daarmee kun je namelijk je meest vruchtbare periode berekenen. Bij de ovulatie of de eisprong, gaat het over het loskomen van een eitje uit een van jouw eierstokken. Dit vindt maar een keer per menstruatiecyclus plaats. Wanneer dat in jouw lichaam gebeurt, hangt af van een aantal factoren zoals vermoeidheid en stress. Veel vrouwen hebben een cyclus van 23-35 dagen. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen. Dan is de ovulatie vaak rond dag 14. Een dag voor en de dag van de ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Ovulatie berekenen met temperatuur

Je kunt de ovulatie ook berekenen door je temperatuur op te nemen. Gedurende de eerste dag van je menstruatie meet je je normale temperatuur. Het beste kun je dagelijks op een vast tijdstip rectaal de temperatuur opnemen. Vervolgens ga je dat bijhouden. Ongeveer 12-24 uur na je ovulatie zal de temperatuur van je lichaam onder invloed van het hormoon progesteron 0,3 tot 0,5 graden stijgen. Deze temperatuur zal zo hoog blijven tot voor het begin van je nieuwe cyclus. Als je een paar maanden lang de temperatuur bij gaat houden krijg je wel inzicht hierin.

Bereken je eigen ovulatie

Het beste is het wanneer je je eigen menstruatiecyclus kent. Dan kun je namelijk gemakkelijker alles berekenen en weet je ook precies waar je aan toe bent. Er zijn verschillende tools op internet te vinden, die je kunt gebruiken om je ovulatie te berekenen.