8 weken zwanger

Je bent nu 8 weken zwanger. De baby ontwikkelt zich erg snel. Het begin van het skelet gaat zich nu vormen bij je kindje. Het gaat niet over botten, maar over kraakbeen. Over een paar weekjes dan komen pas de echte botcellen. De hersenen van je kindje gaan tijdens het 8 weken zwanger zijn al functioneren en ook het hartje gaat sneller kloppen, ongeveer 60 keer per minuut. In de maag produceren zich ook maagsappen en de lever maakt al bloedcellen aan. Ook vormen de vingers zich nu bij je kindje. Ze zitten alleen nog aan elkaar als een soort zwemvliezen. Je kindje is nu heel kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat je in deze periode geen schadelijke stoffen binnen krijgt zoals nicotine en alcohol. Let daarom extra goed op tijdens het 8 weken zwanger zijn.

Jij tijdens de 8 weken zwanger zijn

Heb je zin om het grote nieuws te vertellen? Houd het toch nog even voor je. Je kunt namelijk een echo laten maken tijdens het 8 weken zwanger zijn en dan heb je zekerheid dat het allemaal goed is met je kindje. Je hebt in deze periode helaas toch nog kans op een miskraam. Als je bloed verliest hoef je niet meteen te schrikken, want dit hoeft niet altijd te wijzen op een miskraam. Toch is het bij twijfel beter om het te laten onderzoeken tijdens het 8 weken zwanger zijn.

Symptomen

zwanger-buikBij veel zwangere vrouwen is rond de 8e week van hun zwangerschap al een heel klein buikje te zien. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de rommelende darmen die een beetje van slag zijn. Door de groei van je baarmoeder kun je in de 8e week dan ook last hebben van buikpijn. Zwangerschapssymptomen worden door ieder vrouw anders ervaren. Zo zal de ene vrouw iets meer last hebben van de zwangerschapskwalen dan de ander. Maar de symptomen die tijdens de 8e week vaak voorkomen zijn sneller moe worden, misselijkheid, obstipatie, meer afscheiding, duizeligheid en hoofdpijn. Zoals eerder gezegd, kan ook licht bloedverlies voorkomen tijdens de 8e week van je zwangerschap.

Verloskundige bezoeken

Je kunt je eerste bezoek bij de verloskundige plannen met het 8 weken zwanger zijn. Je moet veel vragen beantwoorden, maar ook wordt er gekeken naar jouw gezondheid en de gezondheid van je partner. Er wordt lichamelijk onderzoek bij je gedaan zoals het opnemen van de bloeddruk, aan de buik voelen en je zult bloed moeten laten onderzoeken. Ook wordt de prenatale screening besproken (bloedonderzoek tussen 9 en 14 weken zwanger zijn) waarmee duidelijk kan worden of je kindje wel of niet het syndroom van Down heeft.

Ga naar week 7      Ga naar week 9