35 weken zwanger

35-weken-zwangerJe bent nu 35 weken zwanger. De baby is ongeveer 43,5 centimeter lang en het gewicht is 2500 gram. Je baarmoeder bereikt nu het hoogste punt namelijk de ribboog. Je longen kunnen daardoor in de knel komen. Je merkt dat je sneller moe bent en als je de trap op loopt kun je kortademig zijn. Ook bij andere kleine inspanningen kan het al teveel voor je zijn, zodat je weer moet rusten pak die rust ook en luister naar je lichaam. Je kindje is namelijk al zo goed als klaar en daar hoef je je tijdens het 35 weken zwanger zijn niet ongerust over te maken. Je kunt in het ziekenhuis of thuis willen bevallen, het is allemaal geregeld en mocht je kindje nu geboren worden, dan kan het even in de couveuse en komt het ook allemaal goed. Je kindje is namelijk levensvatbaar.

Jij tijdens de 35 weken zwanger zijn

Het kan zijn dat je vanaf het 35 weken zwanger zijn last krijgt van een harde buik. Het gaat over samentrekkingen (contracties) van je baarmoeder. Je baarmoeder is namelijk al bezig om zich voor te bereiden op de bevalling. Heb je wel eens gehoord van bed op klossen? Vanaf je 37ste week zwanger zijn moet je je bed op klossen zetten. Dit moet op ongeveer 80 cm hoogte zijn. Dit is namelijk een goede werkhoogte voor de verloskundige en voor de kraamhulp. Deze klossen zou je kunnen lenen bij een thuiszorgwinkel. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen kun je je bed ook verhogen. Het zou namelijk altijd anders kunnen lopen en je kindje kan altijd eerder komen dan gepland. Zorg daarom alvast voor een goede hoogte, zodat je overal op bent voorbereid.

Symptomen

zwanger-irriterende-darmenIn week 35 van je zwangerschap is het indalen meestal voltooid. Wanneer dit niet je eerste bevalling is, kan het gebeuren dat het indalen pas later begint. Het indalen kan gepaard gaan met menstruatiepijn. Daarnaast kun je aan het einde van je zwangerschap meer last hebben van urineverlies en witte afscheiding. Ook in deze week kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, irriterende darmen en brandend maagzuur.

Ga naar week 34      Ga naar week 36