zwanger-testAls je een vermoeden hebt dat je zwanger bent, dan kun je het beste een zwangerschapstest doen. Als je zwanger bent dan kan je lichaam namelijk volop gaan veranderen en je wordt niet meer ongesteld. Je kunt bijvoorbeeld erg moe zijn en je moet ook maatregelen nemen met betrekking tot eten en je eigen gezondheid. Daarom is het goed om snel zekerheid te krijgen of je zwanger bent. Daarvoor kun je een zwangerschapstest kopen en de test uitvoeren.

Wanneer de zwangerschapstest gebruiken?

Je kunt zes dagen na de ovulatie de eerste tekenen van zwangerschap merken. Deze ovulatie vindt twee weken na de vorige menstruatie plaats. Een betrouwbare zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag waarop je normaal zou moeten menstrueren. Je kunt ook al eerder een zwangerschapstest doen, maar hoe langer je wacht hoe meer betrouwbaar de test is. Als je last hebt van een onregelmatige cyclus is het soms lastig om een keuze te maken wanneer je een zwangerschapstest moet doen. Maar je kunt dan op diverse momenten een zwangerschapstest uitvoeren en bekijken wat het resultaat is.

Wachten met de zwangerschapstest

Je kunt altijd wachten met een zwangerschapstest. Als je namelijk wat langer wacht is de test ook meer betrouwbaar. Het zou al betrouwbaar zijn vanaf de eerste dag van je menstruatie. Maar toch kan het soms beter zijn om wat langer te wachten. Want hoe langer je wacht, hoe hoger de concentratie van het zwangerschapshormoon HCG in jouw urine is. Je kunt de testen met zijn tweeën doen en samen wachten op de uitslag. Dit zijn erg spannende momenten, want je leven kan hierdoor in een keer een andere wending krijgen als blijkt dat je nu zwanger bent!