22 weken zwanger

22-weken-zwangerJe bent nu 22 weken zwanger en de baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram. De baby kan nu af en toe heel actief zijn. Als jij gaat zitten of gaat liggen dan zal de baby drukker worden. Je zult het trappelen van je kindje goed kunnen voelen. Wanneer je zelf in beweging bent dan zal je kindje in slaap worden gewiegd en dus slapen. Je bent ook bezig en ook dan zal je het getrappel niet zo snel opmerken. Het grootste deel van de dag slaapt je kindje, na de geboorte zie je wat de favoriete houding is van je kindje.

Jij tijdens de 22 weken zwanger zijn

Je buik wordt tijdens het 22 weken zwanger echt veel dikker. Je komt per week ongeveer een pond aan. Je kunt zelf wel eens schrikken als je ziet dat je veel dikker wordt, maar dat hoort echt bij de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap moet je niet gaan lijnen, dit is niet goed voor de baby. Er komen dan namelijk schadelijke stoffen vrij en die kunnen via het bloed naar je baby gaan. Je kunt wel naar je eetgewoonten (of snoepen) kijken en bekijken of het daardoor te snel gaat met je gewicht.

Symptomen

zwanger-hongerVanaf 22 weken zwanger zijn, kan een vrouw last krijgen van harde buiken. Dit komt doordat de baarmoeder zich samentrekt. Je buik wordt dan hard, maar het is niet pijnlijk. Nu je over de helft van je zwangerschap bent, zal je ook extra honger krijgen. Je gewicht zal dan ook alleen maar toenemen. Andere symptomen waar je last van kunt krijgen rond de 22e weken zwangerschap zijn obstipatie, duizeligheid, moe zijn en kramp in je benen.

Werken

Wanneer je nog werkt heb je recht op 16 weken verlof. Meestal is dat 4-6 weken voor de bevalling en 10-12 weken na je bevalling. Het belangrijkste is dat je gaat bekijken tot wanneer je goed kunt werken, zodat je alles goed kunt plannen en ook echt kunt genieten van de zwangerschap en de periode daarna. Samen zijn is belangrijk, geniet samen met je partner, ga samen uit eten, plan nog een vakantie tijdens het 22 weken zwanger zijn en geniet samen van deze mooie momenten.

Ga naar week 21      Ga naar week 23