39 weken zwanger

Je bent nu 39 weken zwanger. De baby is ongeveer 49 centimeter lang en het gewicht van je baby is 3300 gram. Je buik zit nu helemaal vol baby en hij ligt startklaar in je baarmoedermond. De botjes van je kindje zijn erg soepel en daardoor kunnen deze zich tijdens de bevalling gemakkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. Het hoofdje kan er gemakkelijk door, want er zitten openingen tussen de schedelbeenderen. Tijdens de geboorte kunnen deze over elkaar heen schuiven en dan wordt het hoofdje wat smaller. Het kan zijn dat het hoofdje de eerste tijd na de bevalling wat ovaal is van vorm maar dat trekt wel bij. Als de vliezen breken dan moet je binnen 24-48 uur goede weeën hebben. Als het langer duurt dan moet je naar het ziekenhuis en moet je in worden geleid

Jij tijdens de 39 weken zwanger zijn

zwanger-beschuitJe bent er bijna, als je nog niet bent bevallen, dan ben je nu 39 weken zwanger. Het kan toch nog wel drie weken duren. Je bent waarschijnlijk al klaar met de kinderkamer en de voorbereidingen. Je hebt je koffer klaar staan voor als je naar het ziekenhuis wilt gaan. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen dan kun je dat alvast bespreken en wordt er een plekje vrij gehouden op de verloskamer. Als er op dat moment dat je moet bevallen geen plaats is kun je altijd naar een ander ziekenhuis worden doorverwezen. Thuis kun je ook al wat voorbereidingen treffen, zorg dat je rollen beschuit en muisjes in huis hebt, de baby kan ieder moment geboren worden dus ook het bezoek kan al over een paar dagen komen. Je weet niet hoe snel het nu kan gaan dus geniet nog even en voordat je het weet heb je je kindje in je armen. Maar nu nog even 39 weken zwanger zijn.

Symptomen

Wanneer je nog niet bevallen bent, komen harde buiken bij 39 weken zwanger steeds vaker voor. Je kunt in deze week sneller moe, geprikkeld en vergeetachtig zijn. Dit is echter heel normaal, aangezien je lichaam zich aan het voorbereiden is voor de bevalling. Zwangerschapssymptomen die hiermee gepaard gaan zijn rugpijn, hoofdpijn en eventueel misselijkheid. Een ander veelvoorkomende klacht is menstruatiepijn. Om de bevalling te stimuleren, kun je met je verloskundige bespreken om te strippen. Dit kan wanneer er 1 centimeter of meer ontsluiting is. Hierbij worden de vliezen losgewoeld van de baarmoederwand, wat de weeën kan opwekken. Uit onderzoek is gebleken dat strippen vooral zinvol is wanneer je tussen de 40-42 weken zwanger bent.

Ga naar week 38      Ga naar week 40