7 weken zwanger

7-weken-zwangerJe bent nu 7 weken zwanger. Ook deze week ontwikkelt je kindje zich weer volop. Vorige week zag je kleine knobbeltjes op de plaatsen waar de armen moesten komen. Tijdens het 7 weken zwanger zijn heeft je kindje al armen. In deze week krijgt je kindje aan het uiteinden van de armen de contouren van de handjes. Het hoofdje krijgt ook meer vorm en ook zijn er ogen, een neus, neusgaten en een mond te zien. Het hoofdje is erg groot in vergelijking met de rest van het lichaam, dit zal een tijdje zo blijven. Je baby groeit nu ongeveer 1 mm per dag. Dit lijkt niet veel, maar het gaat toch erg snel.

Jij tijdens de 7 weken zwanger zijn

Wanneer je nu een echo zou laten maken tijdens het 7 weken zwanger zijn, zou je het hartje kunnen zien kloppen. Meestal wordt er binnen deze periode een vaginale echo gemaakt. Dit geeft namelijk een beter beeld, omdat je eigenlijk nog niet zo lang zwanger bent. Dit wordt alleen gedaan om een medische reden. Wanneer je in deze periode bloed verliest hoeft dat niets vervelends te zijn. Maar het zou ook kunnen betekenen dat je een miskraam hebt gehad, dus even laten onderzoeken kan geen kwaad tijdens het 7 weken zwanger.

Symptomen

zwanger-misselijkEr gebeurt van alles met je lichaam nu je 7 weken zwanger bent. Je baarmoeder is nu sterk aan het groeien, waardoor de druk op je blaas toeneemt. Hierdoor zal je vaker naar de wc moeten. Daarnaast zijn veel voorkomende symptomen tijdens de 7e week van je zwangerschap een opgeblazen buik, obstipatie, moe en futloos, brandend maagzuur en stemmingswisselingen. Een ander veel voorkomend zwangerschapssymptoom in week 7 is misselijkheid. Dit kan de gehele dag aanhouden en gaat vaak gepaard met overgeven.

Wat regelen?

Je kunt alvast het een en ander gaan regelen zoals de kinderopvang en de kraamzorg. Je moet je vaak op tijd opgeven bij een kinderdagverblijf, je kunt ook zelf een keer gaan kijken om te bekijken waar je het meeste vertrouwen in hebt. Bij kraamzorg geldt dat je dit ook zo snel mogelijk moet regelen. Meestal vraag je het aan voor je 16e week. Ook bij je zorgverlener dien je te melden dat je zwanger bent. Daar kan met de zorg dan alvast rekening mee worden gehouden.

Ga naar week 6      Ga naar week 8