15 weken zwanger

15-weken-zwangerJe bent nu 15 weken zwanger. De baby is ongeveer 11 centimeter lang en weegt nu 90 gram. Het hoofdje van je baby is nu zo groot als een knikker. De vuistjes zijn nu zo groot als een erwt. De spieren van je kindje worden nu steeds krachtiger, omdat hij veel beweegt. Hij kan al een vuist maken en de armen en benen buigen. Ook kan je kindje zijn mond openen en zijn lippen samenpersen. De nieren werken dus plassen kan je kindje tijdens het 15 weken zwanger zijn ook. In deze week zijn ook de ledematen en inwendige organen aangelegd. Groeien en rijpen is nu het belangrijkste wat je kindje moet doen.

Jij tijdens de 15 weken zwanger zijn

Je borsten zullen tijdens het 15 weken zwanger zijn niet meer zo gevoelig zijn zoals bij de eerste drie maanden, maar ze worden wel groter. Het zou zomaar kunnen dat ze een cupmaat zijn gegroeid. Je hebt nu een zwangerschapsbeha nodig die alles goed gaat ondersteunen. De komende maanden zal de omvang van je borsten alleen nog maar toenemen, de melkklieren bereiden zich voor op de borstvoeding. Ook de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt nu toe. Er komt in totaal anderhalve liter bij. Er wordt veel bloedplasma aangemaakt. Je hebt meer bloed en je hart moet dus ook harder werken en het bloed rondpompen. Nu slaat je hart ongeveer vijftien tot twintig keer per minuut extra.

Symptomen

Nu je 15 weken zwanger bent, is het belangrijk dat je veel beweegt. Naast dat het gezond is, kan het ook helpen om de zwangerschapskwaaltjes te voorkomen of verminderen. Nu je weet wat meer eetlust hebt gecreƫerd, kun je last hebben van brandend maagzuur. Andere veel voorkomende zwangerschapssymptomen in week 15 zijn hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, vergeetachtigheid, opgeblazen buik, bandenpijn en spataderen.

Geslachtsbepaling

Wil je graag weten of je nu een jongetje of een meisje krijgt? Soms is het geslacht bij 15 weken zichtbaar, maar doorgaans pas vanaf 17 weken. De meeste echobureaus doen een geslachtsbepaling pas wanneer je 16 weken zwanger bent.

Zwangerschapscursus aanmelden

cursus-zwangerschapsmassageWanneer je een zwangerschapscursus wilt volgen, dan kun je je nu aanmelden. Het kan zijn dat de cursus snel vol zit. Vaak beginnen de zwangerschapscursussen rond de 24-28 weken. Zorg dat je er op tijd bij bent, zodat je de cursus kunt volgen, soms kan dat ook al vanaf het 15 weken zwanger zijn.

Ga naar week 14      Ga naar week 16