9 weken zwanger

9-weken-zwangerJe bent nu 9 weken zwanger. In deze week is je baby alweer 3 cm lang en weegt nu twee gram. De spieren van je kindje zijn nu zo ver ontwikkeld dat je baby zich kan bewegen. De armen en benen komen met kleine schokjes in beweging. De baby kan nu wriemelen met zijn handen. Je voelt zelf nog niets van de bewegingen, daarvoor moet je nog even geduld hebben. Je kindje heeft nu al wel knieƫn, tenen en enkels. De benen groeien en het gezichtje is steeds meer herkenbaar. Er zijn al een klein neusje, mondje en tongetje aanwezig. Er wordt vanaf de 9 weken zwanger zijn niet meer over een embryo gesproken maar over een foetus.

Jij tijdens de 9 weken zwanger zijn

In de ochtend kun je tijdens het 9 weken zwanger zijn erg moe zijn, je bent lusteloos en in de avond ga je weer op tijd je bed in omdat je moe bent. Dit heeft allemaal te maken met je zwangerschap. Dit is ook niet gek, want je lichaam is aan het veranderen en zich aan het voorbereiden. Jouw baarmoeder groeit nu hard en ook je hartslag zal versnellen. Je haalt op een andere manier adem en dit heeft allemaal invloed op je lichaam waardoor je erg moe kunt zijn. Je kunt het beste toegeven aan die moeheid. Leg je benen even omhoog, blijf even liggen en voel je daar niet schuldig over. Dit kan aanhouden tot je 13 weken zwanger bent en dan is het grootste deel van de moeheid over.

Symptomen

zwanger-vermoeidheidDe zwangerschapssymptomen die je in voorgaande weken hebt gehad, zullen nog wel even aanhouden. Dit houdt in dat je nog steeds last kunt hebben van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, een opgeblazen buik of vermoeidheid. Echter worden veel van deze zwangerschapssymptomen steeds minder, maar bepaalde symptomen worden juist heftiger. Zo zal je steeds meer last hebben van bandenpijn doordat je baarmoeder groeit en druk op de banden komt te staan. Maar dit begint over het algemeen pas rond de 20e week van je zwangerschap. Daarnaast kan een miskraam voorkomen in de eerste 9 weken van je zwangerschap. Na 9 weken wordt de kans een stuk kleiner op een miskraam.

Termijnecho

Tijdens het eerste bezoekje aan de verloskundige rond de 9 weken zwanger zijn kun je een termijnecho krijgen. Deze wordt altijd rond de 10-12 weken gemaakt. Er wordt gekeken of je een tweeling krijgt en wanneer je ongeveer bent uitgerekend.

Ga naar week 8      Ga naar week 10