11 weken zwanger

11-weken-zwangerJe bent nu 11 weken zwanger. De baby is nu ongeveer 5,5 centimeter lang en weegt nu 10 gram. Vanaf de bevruchting staat al vast of het een jongen of meisje gaat worden. Vanaf de 11 weken zwanger zijn worden de geslachtsorganen gevormd en zijn de eierstokken of de zaadballetjes zichtbaar. Het hoofdje van je kindje is nog steeds erg groot en de oogleden zijn nu klaar en bedekken ook al het hele oog. De ogen blijven tot de 7e maand dicht en gaan daarna pas open. De iris, de pupil en de oogleden zitten al wel op de juiste plaats. Je kindje kan zich al goed bewegen en heeft ook heel wat ruimte, hij kan dus lekker heen en weer zwemmen. Helaas kun je het nog niet voelen tijdens het 11 weken zwanger zijn. Het groeien gaat gewoon door, het gewicht van je kindje is in een week verdubbeld en een volle cm gegroeid. Dit gaat door tot de 16e week en dan gaat het wat langzamer.

Jij tijdens de 11 weken zwanger zijn

zwangerschapszwemmenJe huid kan anders reageren vanaf het 11 weken zwanger zijn. Als je een gave huid hebt kun je bijvoorbeeld pukkeltjes krijgen. Verwen jezelf met een fijne behandeling. Blijf in ieder geval genoeg bewegen, zwemmen is erg goed. Dit kun je bijvoorbeeld twee keer in de week doen, maar ook wandelen en fietsen zijn goed voor je. Je moet je spieren in conditie houden. Maar blijf wel goed naar je lichaam luisteren, overdrijf niet!

Symptomen

Bij 11 weken zwanger, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je lichaam is namelijk voortdurend bezig met het ontwikkelen van je baby en dit neemt veel energie met zich mee. De symptomen die in de 11e week van je zwangerschap naar voren komen zijn regelmatig naar de wc moeten gaan, overmatig speeksel, verlangen naar een bepaald voedsel en opgeblazen buik. Ook kun je al vroeg in de zwangerschap harde buiken krijgen. Echter hoeft je hiervoor niet bang te zijn. Harde buiken kunnen ontstaan door stress, plotseling opstaan of bukken, een volle blaas of een orgasme.

Combinatietest

Je zou nu de combinatietest kunnen doen tijdens het 11 weken zwanger zijn. Je kunt dit doen als je een verhoogde kans hebt op een kindje met down syndroom. Er wordt dan een bloedonderzoek gedaan en een nekplooi meting. Het is geen verplichte test die je moet doen.

Ga naar week 10      Ga naar week 12