13 weken zwanger

13-weken-zwangerJe bent nu 13 weken zwanger. De baby is nu ongeveer 7,5 centimeter lang en weegt nu 30 gram. De organen zijn nu allemaal aangelegd en de baby richt zich nu op het groeien. Er komt steeds meer vruchtwater en dit is voor de foetus van levensbelang. Hierdoor kan hij zich bewegen en het is ook een soort stootkussen. Als je een keer valt of je stoot per ongeluk je buik, dan merkt je baby hier iets van. Ook zorgt je vruchtwater voor warmte voor je baby. Je baby neemt ook zo nu en dan een slokje vruchtwater en leert slikken en drinken. Af en toe plast hij ook in het vruchtwater, maar dat is niet erg, want het wordt de hele dag door ververst tijdens het 13 weken zwanger zijn.

Jij tijdens de 13 weken zwanger zijn

Je baby gaat nu goed groeien en daarom kun je vanaf het 13 weken zwanger zijn goed zien dat je zwanger bent. Je broeken passen misschien niet meer en je buik gaat groeien, want je baby groeit ook. Er kan nu uitwendig gecontroleerd worden of je kindje goed groeit. De verloskundige kan de handen op je buik leggen en dan berekenen hoe groot de afstand is tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen. Daarnaast kun je vanaf 13 weken zwangerschap bij veel echobureaus terecht om het geslacht te bepalen.

Symptomen

Nu het eerste trimester van je zwangerschap er bijna op zit, zullen sommige zwangerschapskwalen afnemen. Zo heb je de afgelopen weken voornamelijk veel energie gebruikt voor het ontwikkelen van je baby. Hier zal je nu minder last van hebben, waardoor de vermoeidheid afneemt. Andere zwangerschapssymptomen die nog wel invloed op je zullen hebben zijn het verlangen naar bepaalde voeding, constipatie, duizeligheid en zichtbare aderen. Ook is het gebruikelijk om af en toe buikpijn of steken in je buik hebben. Dit is heel gebruikelijk, aangezien je baarmoeder blijft groeien.

Werkgever vertellen

Tijdens het 13 weken zwanger zijn kun je je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Wettelijk gezien moet je vanaf minimaal drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat melden aan je werkgever dat je zwanger bent. Maar het is niet netjes om er zolang mee te wachten. Bespreek het zwanger zijn daarom op tijd met je werkgever, zodat je altijd naar oplossingen kunt kijken wanneer je een keer te moe of te beroerd bent om te werken. En de werkgever kan tijdig maatregelen treffen om je straks tijdelijk te vervangen.

Ga naar week 12      Ga naar week 14