4 weken zwanger

4-weken-zwangerJe bent inmiddels 4 weken zwanger. Je baby is nog steeds 1 mm groot. Maar dat gaat snel veranderen, want het stipje wat nu in je buik zit gaat hard groeien. Het heeft zich al vermenigvuldigd tot een paar duizend cellen. Deze cellen hebben onderling de taken verdeeld. Er is een groep cellen die we de embryonale knoop noemen, deze gaan de baby vormen. Er is nog een andere groep, die vormt de placenta en zorgt dat je kindje negen maanden lang eten krijgt. Dan is er nog een derde groep en zij vormen de vliezen. In deze periode wordt ook de baarmoederhals afgesloten door een slijmprop. Ook worden vanaf deze periode de spieren van je baarmoedermond wat soepeler. Er ontstaan bloedvaten onder het slijmvlies die naar boven komen. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen gemakkelijker bij het vruchtje. Er is dus veel gaande in je lichaam tijdens de 4 weken zwanger zijn. In je baarmoeder vinden veel veranderingen plaats om er voor te zorgen dat je kindje een veilige plaats krijgt waar hij of zij de komende acht maanden zichzelf kan ontwikkelen.

Jij tijdens de 4 weken zwanger zijn

Het zou kunnen zijn dat je aan het einde van de 4 weken zwanger zijn wat bloed gaat verliezen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want dit zou de innestelingsbloeding kunnen zijn. Dit wil zeggen dat het bevruchte eitje is aangekomen in je baarmoeder. Het nestelt zich in de baarmoederwand. Dit kan wat bloedverlies tot gevolg hebben. Het is het omgedraaide van de menstruatie. Je kunt er nu achter komen met een zwangerschapstest of je zwanger bent. Dit geeft meteen een antwoord op vele vragen die je hebt en ben je zwanger? Gefeliciteerd! De voorbereidingen kunnen alvast een beetje beginnen nu je 4 weken zwanger bent.

Symptomen

zwanger-misselijkheidGedurende de vierde week van je zwangerschap doet zich verschillende lichamelijke veranderingen voor. Zo zou je last kunnen hebben van typische zwangerschapskwalen, zoals stemmingswisselingen, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, licht bloedverlies en gespannen borsten. Verder kun je in de vierde week van de zwangerschap last hebben van rommelende darmen, wat diarree kan veroorzaken. Diarree is geen zwangerschapsverschijnsel, maar tijdens je zwangerschap kun je dit wel ervaren.

Ga naar week 3      Ga naar week 5