27 weken zwanger

27-weken-zwangerJe bent nu 27 weken zwanger en de baby is ongeveer 34 centimeter lang en weegt 800 gram. Je kunt nu als moeder steeds meer contact maken met je kindje. Lig je ontspannen op bed of op de bank, dan kun je zachtjes met je handen over je buik wrijven. Je kunt soms een beetje druk uitoefenen en dan komt de baby naar je handen toe. Misschien is dat niet meteen, maar als je dat een paar keer herhaalt en je neemt de tijd, dan kun je echt je kindje voelen. Je reageert op elkaar. Je kunt er ook een spelletje van maken en dit schept meteen een band met je kindje, ook al tijdens het 27 weken zwanger zijn.

Jij tijdens de 27 weken zwanger zijn

Als je vaak moet plassen tijdens het 27 weken zwanger zijn, kan dat wel eens pijn doen. Blijf er dan niet mee rondlopen want dit kan wijzen op een blaasontsteking. Het is een infectie in je blaas en urinebuis. De urine is dan troebel en het kan erg pijnlijk zijn. Dit moet opgelost worden en daarom kun je urine naar de huisarts brengen, zodat deze meteen onderzocht kan worden.

Symptomen

zwanger-pittig-etenNu je 27 weken zwanger bent, is niet alleen je buik flink gegroeid. Ook zullen je enkels en benen last kunnen krijgen van vochtproblemen, waardoor het gaat opzwellen. Dit merk je wanneer je niet meer in je schoenen past. Een ander veelvoorkomend verschijnsel wanneer je 27 weken zwanger bent is brandend maagzuur of buikpijn. Dit kan gebeuren doordat je te veel, te vet of te pittig voedsel eet. Daarnaast kan je tandvlees opzwellen en gevoeliger worden door de zwangerschapshormonen en lijden tot bloedend tandvlees. Daarnaast kunnen je hormonen ervoor zorgen dat je bekkenbanden verzwakken, waardoor je pijn kunt krijgen bij het lopen. Dit kan erger zijn wanneer je in verwachting bent van een tweeling.

Vaderschap registreren?

Wanneer je getrouwd bent dan hoef je niets te regelen om een kind te erkennen. Maar wanneer je niet getrouwd bent, dan is jouw partner niet meteen officieel de vader van jullie kindje. Je moet dan bij de burgerlijke stand de erkenning van het vaderschap op laten maken. Je kunt tijdens het 27 weken zwanger zijn alvast het vaderschap registreren. Dit is weer een zorg minder en je leeft nog meer naar het moment toe waarop je je kindje samen mag verwelkomen.

Ga naar week 26      Ga naar week 28