37 weken zwanger

37-weken-zwangerJe bent nu 37 weken zwanger. De baby is ongeveer 46,5 centimeter lang en het gewicht is 3100 gram. Als je deze week gaat bevallen, dan mag je thuis bevallen en dat is voor veel vrouwen een fijn gevoel. Het is misschien wel even wennen aan dat gevoel dat je kindje nu ieder moment geboren kan worden. Maar het zou ook zomaar nog een maand kunnen duren. Het kan zijn dat je je kindje nu wat minder voelt bewegen. Dat is normaal, want je kindje heeft veel minder ruimte om zich te bewegen. Hij ligt nu met opgetrokken beentjes in jouw baarmoeder. Soms kun je nog wel een schop krijgen. Als je je baby niet meer voelt wanneer je dat op bepaalde momenten wel gewend bent, kun je contact met je verloskundige opnemen.

Jij tijdens de 37 weken zwanger zijn

Je baby ligt nu erg laag in de baarmoeder en zal daardoor ook op je blaas drukken. Je zult tijdens het 37 weken zwanger zijn nu vaker moeten plassen. Ook kun je last hebben van urineverlies en dat kan aanhouden tot het einde van je zwangerschap. Je sluitspier functioneert nu namelijk niet goed meer. Er is niets aan te doen maar na je bevalling kun je er weer oefeningen voor doen en zo kun je je bekkenbodemspieren trainen en komt het allemaal weer goed. Vanaf nu is het ook het moment om er voor te zorgen dat je alles klaar hebt staan en de auto een volle tank heeft. Het kan zijn dat je midden in de nacht naar het ziekenhuis moet tijdens het 37 weken zwanger zijn. Dan is het fijn dat je meteen kunt rijden, zodat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis bent.

Symptomen

Wanneer je 37 weken zwanger bent, is je baby bezig met indalen of is al ingedaald. Hierdoor wordt de druk op je blaas groter, waardoor je vaker naar de wc zal moeten gaan. Sommige vrouwen hebben deze week ook last van voorweeën. Dit kunnen kleine krampjes en steken zijn zoals bij menstruatiepijn, maar bij sommige vrouwen is dat constante en pijnlijke weeën. Ook deze week kunnen harde buiken optreden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door inspanning. Wanneer je teveel harde buiken hebt, is het een teken dat je het rustiger aan moet doen. Daarnaast kunnen lichamelijke klachten toenemen, zoals lage rugpijn, moe zijn en misselijkheid.

Ga naar week 36      Ga naar week 38