29 weken zwanger

29-weken-zwangerJe bent nu 29 weken zwanger en de baby is ongeveer 36,5 centimeter lang en weegt 1100 gram. Je kindje zal nu steeds meer een eigen karakter en persoonlijkheid krijgen. De gezichtsuitdrukking is al duidelijk. Als je heel goed oplet kun je een patroon ontdekken in de bewegingen die je kindje maakt. Ook heeft je kindje een eigen slaapritme en waakritme. De karaktertrekjes kun je ontdekken in de manier van bewegen. Als hij driftig met zijn beentjes trappelt dan zal hij dat na de geboorte ook blijven doen. Je kunt soms ook het idee hebben dat je hele buik heen en weer gaat. Je kindje zal dan van de hoofdligging naar een stuitligging gaan of andersom. Tijdens het 29 weken zwanger zijn heeft je kindje daar nog de ruimte voor.

Jij tijdens de 29 weken zwanger zijn

yoga-zwangerHet kan zijn dat je last hebt van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij je schaambeen. Dit kan bekkeninstabiliteit zijn, dit hoeft echter niet. Het kan ook bandenpijn of rugpijn zijn en dat kan komen door een verkeerde houding. Een huisarts of fysiotherapeut kan altijd met je mee kijken hoe je bekkenklachten kunt voorkomen. Ontspannen is namelijk van groot belang, zeker tijdens het 29 weken zwanger zijn. Er wordt veel van je lichaam gevraagd en daarom zou yoga wellicht kunnen helpen. Je krijgt tijdens de yogalessen ook informatie die je weer kunt gebruiken tijdens je bevalling en daarna. Als je jezelf rustig kunt houden, stress kunt vermijden en kunt ontspannen, dan kan het vanaf het 29 weken zwanger zijn nog een heerlijke zwangerschap zijn. Blijf naar je lichaam luisteren en doe rustig aan!

Symptomen

Naarmate de bevalling dichterbij komt, zal je gewicht steeds sterker toenemen en zal je vaker moe zijn. Een veelvoorkomende verschijnsel tijdens de zwangerschap is dat je ’s nachts last hebt van hongeraanvallen. Je wordt dan midden in de nacht wakker en je hebt enorme trek. Doordat je bloedvaten wat dikker zijn dan normaal, kun je ook last krijgen van spataderen op je benen. Dit is heel normaal en verdwijnen vrijwel altijd na het bevallen. Daarnaast is vergeetachtigheid één van de zwangerschapssymptomen die vaak voorkomt in het derde trimester. Het lijkt dan erg wazig in je hoofd en ook je reactievermogen is trager.

Ga naar week 28      Ga naar week 30