12 weken zwanger

12-weken-zwangerJe bent nu 12 weken zwanger en dit betekent dat de meest kritieke periode van je zwangerschap voorbij is. Veel mensen zullen dan in deze periode het blijde nieuws delen met hun familie en vrienden. Je baby is nu ongeveer 6,5 centimeter lang en weegt nu 20 gram. Het hartje van je baby klopt nu erg snel, ongeveer 160 slagen per minuut. De baby begint nu steeds meer op een klein mensje te lijken en heeft ook al wat menselijke trekken. Hij kan al op zijn duim zuigen en met zijn handjes grijpen. Hij kan ook de navelstreng zo nu en dan vastpakken. Dit is niet erg, het wordt goed beschermd. De baby kan zich af en toe ook uitrekken en gapen.

Jij tijdens de 12 weken zwanger zijn

zwanger-boosJe kunt een bezoek brengen aan de verloskundige tijdens het 12 weken zwanger zijn en deze zal dan naar het hartje luisteren. Het is bijzonder als je dat de eerste keer mee gaat maken. Wanneer je zwangerschap zonder complicaties verloopt dan zal de verloskundige je blijven begeleiden. Als er wel complicaties zijn dan moet je naar de gynaecoloog. Het kan zijn dat je anders reageert dan je voorheen deed. Dit kan met de veranderende hormoonhuishouding te maken hebben en met de lichamelijke ongemakken. Je kunt heel emotioneel zijn, maar het kan ook zijn dat je ineens heel boos bent en vroeger niet. Dit heeft allemaal met veranderingen te maken en je omgeving zal dat begrijpen.

Symptomen

zwangerschapskwalenWanneer je 12 weken zwanger bent en al erg veel last hebt gehad van zwangerschapskwalen, dan kan het gebeuren dat het nu veel minder is geworden. Zo zal je minder vaak naar de wc moeten gaan, omdat je baarmoeder niet meer zo erg tegen je blaas drukt. Daarnaast zullen de zwangerschapsverschijnselen zoals vermoeidheid en misselijkheid afnemen. Aan de andere kant, kun je bij 12 weken zwangerschap meer last hebben van winderigheid, hoofdpijn en vaginale afscheiding. Ook zal je meer gevoelig zijn voor bepaalde geuren.

Buikecho maken

Je kunt een buikecho laten maken tijdens het 12 weken zwanger zijn. Het is dan verstandig om van voren veel water te drinken. Drie glazen is voldoende. Dit heeft er mee te maken dat vocht geluidsgolven goed doorlaat als je een volle blaas hebt dan wordt de baarmoeder omhoog geduwd. Het is niet gebruikelijk om bij 12 weken de geslachtsbepaling echo te laten uitvoeren. Dit gebeurt over het algemeen in een later stadium.

Ga naar week 11      Ga naar week 13