21 weken zwanger

21-weken-zwangerJe bent nu 21 weken zwanger en de baby is ongeveer 27 centimeter lang en weegt 380 gram. Je bent nu over de helft van de zwangerschap, je kindje kan nu ongeveer 60 gram per week groeien en heeft alle ruimte in de buik. Soms voel je jouw kindje boven in je buik en dan weer onder in de buik of aan de zijkant. Inmiddels is je baarmoeder ook al naar boven uitgerekt en komt al tot aan je navel. De verloskundige zal voelen of je baby goed draait.

Jij tijdens de 21 weken zwanger zijn

De verloskundige zal iedere keer wanneer je haar een bezoekje brengt de bloeddruk opmeten. Als je een lage bloeddruk hebt hoeft dat geen kwaad te kunnen. Maar je kunt wel snel duizelig zijn wat wel vervelend is. Je kunt ook een hogere bloeddruk hebben en dan is het belangrijk om daar op te letten. Je kunt zoutloos eten of in ieder geval wat matigen met zout. De smaak tijdens je zwangerschap kan ook veranderen. Dit kun je nu ook opmerken en misschien kun je bepaalde geurtjes van etenswaren niet om je heen verdragen, dit heeft met het zwanger zijn te maken.

Symptomen

zwanger-striaeWanneer je nu 21 weken zwanger bent, zal je duidelijk aan je lichaam kunnen zien dat je zwanger bent. Je zult lijnvormige afwijkingen op je buik, kont, heupen of borsten zien. Dit wordt ook wel striae genoemd. Andere symptomen die voorkomen bij 21 weken zwangerschap zijn winderigheid, toename van de eetlust, bloedende tandvlees en bandenpijn. Doordat je lichaam extra gewicht draagt, zal je ook last kunnen krijgen van gezwollen bloedvaten. Let daarom op dat je gewicht niet al teveel toeneemt. Een gewichtstoename van 500 gram per week is normaal. Daarnaast zullen sommige vrouwen zich erg moe voelen door al deze veranderingen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om ook voldoende rust te nemen.

Op vakantie

Je kunt nog steeds op vakantie tijdens het 21 weken zwanger zijn. Je buik zit nog niet in de weg en je bent vaak ook energieker dan de eerste drie maanden. Als je met de auto gaat is het wel goed om af en toe een pauze in te lassen, zodat je even je benen kunt bewegen. Hierdoor kun je opgezette benen namelijk voorkomen. Als je gaat vliegen moet je goed navragen tot wanneer je ongeveer mag vliegen en tot wanneer ze je meenemen. Er zijn vliegtuigmaatschappijen die vrouwen die 32 weken zwanger zijn niet meer mee laten vliegen i.v.m. de veiligheid en gezondheid van de moeder en het kindje.

Ga naar week 20      Ga naar week 22