36 weken zwanger

36-weken-zwangerJe bent nu 36 weken zwanger. De baby is ongeveer 45 centimeter lang en het gewicht is 2900 gram. Momenteel is de huid van de baby nog bedekt met huidsmeer. Dit is een wit, glibberig laagje dat de huid beschermt tegen het inwerken van het vruchtwater. Het laagje verdwijnt in de laatste weken van de zwangerschap. Dan komt het huidsmeer in vlokjes in het vruchtwater terecht. Je kunt aan het vruchtwater ook zien of je baby op het juiste moment geboren wordt. Als het vruchtwater kraakhelder is zonder vlokjes, dan is je kind net wat te vroeg geboren. Maar wanneer het vruchtwater helder is met vlokjes, dan is het kindje goed op tijd geboren. Ook kan het vruchtwater melkwit van kleur zijn en dan zijn de vlokjes opgelost en dan is je kindje wat aan de late kant.

Jij tijdens de 36 weken zwanger zijn

Vanaf het 36 weken zwanger zijn is je zwangerschapsverlof ingegaan. Een periode om nog even te genieten, want je kunt je overgeven aan de voorbereidingen van de komst van je kindje, maar het kan ook lastig zijn. Je slaapt niet meer goed, je bent continu bezig met de laatste voorbereidingen en dit kan daarom ook erg zwaar voor je zijn. Verwen jezelf daarom af en toe en ga een keer met een vriendin naar de stad wanneer dat nog lukt of ga naar de schoonheidsspecialiste. Zorg dat je even tot rust kunt komen en denk even aan jezelf. Als je even tot rust wilt komen dan kan dat nu heel goed en daarvoor heb je anderen in je omgeving die je kunnen helpen. Vraag anderen om hulp wanneer je het even niet ziet zitten, want zij zullen je tijdens het 36 weken zwanger zijn graag helpen.

Symptomen

zwanger-rugNu je 36 weken zwanger bent, is je baby inmiddels ingedaald of begonnen met indalen. Wanneer je baby ingedaald is, kan dit voor wat opluchting zorgen. Je longen krijgen dan meer ruimte waardoor jij weer wat meer lucht krijgt. Andere zwangerschapssymptomen waarvan je meer last kan hebben is vaker naar de wc moeten gaan en sneller moe zijn. De kans op rugpijn wordt ook steeds groter nu je baby voldragen is en je rug steeds meer wordt belast. Ook bij 36 weken zwangerschap, kun je al regelmatig voorwee├źn voelen. Dit kan aanvoelen als pijnlijke, harde buiken of menstruatiepijn.

Ga naar week 35      Ga naar week 37