5 weken zwanger

5-weken-zwangerJe bent inmiddels 5 weken zwanger en de baby is nu 2 mm groot. Je zou het kunnen vergelijken met een klein rijstkorreltje. In deze week gaat er weer veel gebeuren. Er wordt namelijk een begin gemaakt met de aanleg van het hart. Het zou kunnen zijn dat een bevruchte eicel zich in tweeën gaat splitsen. Beide delen vormen dan een vruchtje. Dan kun je een eeneiige tweeling krijgen. De kinderen hebben hetzelfde geslacht, ze lijken ook veel op elkaar en hebben ook dezelfde erfelijke eigenschappen. Het kan ook zijn dat er niet één maar twee eitjes rijpen. Als deze ook tegelijk loslaten en allebei bevrucht worden, dan wordt het een twee-eiige tweeling. Ze kunnen van een ander geslacht zijn, er anders uit zien. Meestal zijn de eeneiige tweelingen toeval en de meereiige tweelingen erfelijk.

Jij tijdens de 5 weken zwanger zijn

Het is heel belangrijk dat je nu heel goed aan je gezondheid denkt en gezond blijft leven. Alcohol en sigaretten dien je zien als verboden middelen. Maar ook zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, kun je nu maar beter laten staan, want deze kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie. Dit is schadelijk voor je baby. Ook producten die veel vitamine A bevatten zijn niet allemaal goed. Laat ook rauw vlees staan. In het begin van de zwangerschap kun je beter niet naar de sauna gaan. Grote temperatuurswisselingen zijn namelijk niet goed wanneer de organen in beginsel worden aangelegd.

Symptomen

zwanger-buikpijnDe meeste symptomen die in de 5e week van je zwangerschap tevoorschijn komen zijn vaak nog hetzelfde als de week daarvoor. Wel kan het zo zijn dat je meer last krijgt van de zwangerschapskwaaltje, zoals gevoelige borsten, misselijkheid, buikpijn en moeheid. Andere zwangerschapssymptomen die voor kunnen komen gedurende deze week van zwangerschap zijn kramp in de baarmoeder, pijnlijke borsten, licht bloedverlies en vaak naar de wc moeten.

Iedere dag foliumzuur slikken

Je kunt nu je zwanger bent iedere dag foliumzuur slikken, ongeveer 0,4-0,5 mg. Je kunt een huisarts altijd vragen naar de juiste dosering. Ook heb je extra calcium nodig nu je zwanger bent, voor onder andere de botopbouw van je kindje. Daarvoor heb je vitamine D nodig. Je zou 10 mg vitamine D per dag nodig hebben wanneer je zwanger bent. Als je iets gaat slikken, informeer altijd eerst je huisarts.

Ga naar week 4      Ga naar week 6