6 weken zwanger

6-weken-zwangerJe bent inmiddels 6 weken zwanger en je kindje is nu 5 millimeter groot. Eerst spraken we over een soort rijstkorrel en nu zou je het een garnaal kunnen noemen. Het lijkt nog helemaal niet op een baby wat er nu in je buik aanwezig is. Het duurt alleen niet zo lang meer. Er groeien tijdens de 6 weken zwanger zijn namelijk al kleine stompjes die straks de ledematen voor het kindje zullen vormen. Ook zijn er aan de zijkant van het hoofd al beginnende ogen. Dit is ook een belangrijke week voor de verdere ontwikkeling van je baby. De eerste aanleg voor de maag, darmen, nieren en longen wordt nu gelegd. Er is ook een systeem voor de bloedvaten dat zich begint te ontwikkelen. Het hartje gaat aan het einde van de week kloppen en dan kan er dus een echo gemaakt worden. Er kan ook al heel vaag een wervelkolom aanwezig zijn en toch is je baby nog maar 5 mm groot.

Jij tijdens de 6 weken zwanger zijn

Je zult het nu steeds meer gaan voelen dat je zwanger bent. Je bent nu namelijk 6 weken zwanger en je zult merken dat je borsten wat meer gespannen kunnen zijn en je bent wat meer moe. Je zult ook vaker moeten plassen. Veel plassen komt vaak voor aan het begin van de zwangerschap en ook weer aan het einde van de zwangerschap. Je kunt ook erg misselijk zijn, daarvoor kun je kleinere maaltijden nemen en deze verspreid over de dag nemen. In de ochtend dien je erg rustig op te staan en zorg altijd dat je wat te eten bij je hebt, zoals een pakje met droge crackers. Het kan ook zijn dat je door het misselijk zijn vaak over moet geven. Dan is het belangrijk dat je extra veel drinkt (uiteraard geen alcohol). Wanneer je niets binnen kunt houden kun je beter even contact opnemen met je huisarts of met je verloskundige. Blijf ook je gebit goed verzorgen wanneer je regelmatig over moet geven.

Symptomen

zwanger-hoofdpijnIn de zesde week van je zwangerschap zijn de zwangerschapssymptomen duidelijk merkbaar. Door de zwangerschapshormonen krijg je steeds meer lichamelijke klachten. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen in week 6 van de zwangerschap waarvan je last kunt krijgen zijn buikpijn, slecht kunnen slapen, hoofdpijn en licht bloedverlies. Naast deze symptomen kunnen sommige zwangere vrouwen ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, vaak moeten plassen en snurken wanneer ze zes weken zwanger zijn.

Afspraken maken

Als je weet dat je zwanger bent dan zou je een afspraak met de verloskundige in kunnen plannen. Je kunt ook alvast nadenken over een prenatale screening. Daarbij wordt er gekeken hoe groot de kans is op een kindje met het syndroom van Down of met een open ruggetje. Tijdens de zwangerschap word je regelmatig gecontroleerd. Bij twijfel of iets normaal is of bij je zwangerschap hoort, is het verstandig om advies in te winnen bij de verloskundige of de huisarts. Blijf niet onnodig met vragen of ongerustheid rondlopen, dat is voor jou en de ongeboren baby niet gezond.

Ga naar week 5      Ga naar week 7