28 weken zwanger

28-weken-zwangerJe bent nu 28 weken zwanger en de baby is ongeveer 35 centimeter lang en weegt 900 gram. De voorgaande weken was het hoofdje van je baby erg groot in vergelijking met de rest van het lichaam. De verhouding is vanaf het 28 weken zwanger zijn net zoals bij de geboorte. Het spijsverteringskanaal van je kindje was al klaar, maar nu komen de smaakpapillen er bij en deze gaan zich ontwikkelen. Ook het kraakbeen begint beetje bij beetje te verbenen. De botjes worden nu al stevig en de schedel is zacht genoeg, zodat hij door het geboortekanaal kan. Een zoon zal ongeveer 1030-1190 gram wegen en een dochter tussen de 960-1100 gram. Dit zijn cijfers die gelden bij de eerste zwangerschap.

Jij tijdens de 28 weken zwanger zijn

Je zou wel eens raar kunnen dromen tijdens het 28 weken zwanger zijn. Je gaat gevoelens en angsten verwerken. Je zou je dromen nu kunnen zien als een uiting van je zorgen. Het kan ook zijn dat je nu een donkere streep ziet lopen vanaf je buik vanaf de navel naar beneden. Dit is een zwangerschapsstreep. Dit is eigenlijk een opeenhoping van pigment. Na je zwangerschap gaat deze vanzelf weer weg. Je kunt hierdoor ook donkere tepels krijgen of paarsige schaamlippen en ook dat gaat vanzelf weer over.

Symptomen

zwangerschap-onderrugHet laatste trimester van de zwangerschap is aangebroken en het kan voorkomen dat je vaak moe bent. Daarnaast krijgt je lichaam nieuwe kwaaltjes bij. Je baby zal een plek gaan maken om in te dalen en zo van houding te veranderen. Dit is minder prettig voor je lichaam, omdat de pijn vrij heftig kan zijn. Dit is vooral het geval wanneer je zwanger bent van een tweeling. Je hebt dan meer last van bandenpijn en harde buiken. Je kunt daarnaast een zwangerschapsmasker ontwikkelen door hormonale schommelingen. Dit zijn pigmentvlekken in het gezicht. Ook kun je bij 28 weken zwangerschap vaker duizelig zijn en in het ergste geval zelfs flauwvallen. Oorzaak hiervoor is dat je baarmoeder en buik steeds verder groeit en dus op je bloedvaten drukt, waardoor je soms even te weinig zuurstof krijgt om te ademen. Het is daarom van belang om iedere dag voldoende water te drinken. Andere symptomen die eventueel voor kunnen komen zijn een verstopte neus en pijn in je dijen en rug.

Geboortekaartjes regelen

Je hebt veel te doen voordat je kindje er is. Veel voorbereidingen kun je al treffen. Ook als het over de geboortekaartjes gaat. Je kunt alvast een kaartje met een tekst kiezen. De adressenlijst zou je ook alvast kunnen maken en dan hoef je straks alleen alles nog maar te schrijven en dan kunnen de kaartjes na de geboorte meteen op de post! Tijdens het 28 weken zwanger zijn, zou je dit alvast voor kunnen bereiden.

Ga naar week 27      Ga naar week 29