Sporten tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, dan kan het zijn dat je graag blijft sporten. Wanneer je voorheen een fanatiek sporter was, wil je graag weten of je nu je zwanger bent ook mag sporten. De meeste sporten mogen gewoon uitgevoerd worden wanneer je zwanger bent. Je kunt daarbij het beste naar je lichaam luisteren, wanneer je je er goed bij voelt kun je gewoon doorgaan. Let wel goed op dat je geen onverantwoorde risico’s gaat nemen. Je draagt een kindje, dus je hebt nog meer verantwoordelijkheid. Bij twijfel raadpleeg jij je huisarts of gynaecoloog.

Sporten en conditie behouden

Tijdens de zwangerschap is je conditie van groot belang, je wilt namelijk ook kracht behouden. Lichaamsbeweging is belangrijk. Dit zal een positief effect hebben op de zwangerschap. Je kunt hiermee namelijk ook je uithoudingsvermogen verbeteren en de bloedsomloop stimuleren. Ook na de bevalling profiteer jij van een goede conditie, want je zult weer sneller in vorm zijn.

Buikspieroefeningen tijdens de zwangerschap

Het is tijdens de zwangerschap niet goed om buikspieroefeningen te doen. Je buikspieren gaan in deze periode namelijk wijken en plaatsmaken voor je baarmoeder.

Welke sporten zijn geschikt als je zwanger bent?

Als je zwanger bent mag je zwemmen, dansen, wandelen en yoga oefeningen doen. Je kunt in het begin van de zwangerschap soms nog hardlopen, tennissen, paardrijden en andere intensieve sporten beoefenen, maar dit zal na een tijdje moeten stoppen omdat het een te grote belasting is.

Tips voor sporten bij de zwangerschap

Als je zwanger bent dan is de kans groot dat je wat kilo’s aan komt. De ene vrouw komt meer aan dan de andere. Je spieren verslappen en daardoor kan er meer druk komen op je kniegewricht, dat komt ook door gewichtstoename.
– Probeer je knieën te ontlasten. Als je in de ochtend op staat schuif dan eerst jezelf naar de rand, zet dan een been een beetje onder je bed of stoel en gebruik dan je handen om jezelf omhoog te hijsen.
– Wandel iedere dag een half uur.
– Als je last hebt van je knieën of rug dan is zwemmen een goede sport.
– Luister naar je lichaam tijdens het sporten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Sporten tijdens je zwangerschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *