Uitgaande van een ‘normale’ zwangerschap is de duur van deze zwangerschap in het beste geval veertig weken. In veertig weken tijd krijgt je baby de kans om te groeien en sterk genoeg te worden om te beginnen aan het leven buiten de baarmoeder. Soms gebeurt het dat een bevalling eerder al op gang komt. Als dat gebeurt in de laatste paar weken van je zwangerschap – vanaf 37 weken zwangerschap – dan is er vaak niets aan de hand en wordt er ook gesproken van een voldragen zwangerschap. Komt je baby eerder ter wereld, dan heb je het over vroeggeboorte, extreme prematuriteit of een miskraam. 

zwangerschap_houdingWanneer spreek je van een miskraam?
Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam vindt plaats in de eerste twee maanden tot vier maanden van de zwangerschap en is het gevolg van dat de embryo niet goed ontwikkeld is. Een miskraam krijgen is een heel ingrijpende gebeurtenis. Ben je eerst nog blij dat je vader en moeder gaat worden, moet je even later alweer afscheid nemen van die gedachte. Misschien heb je ook de term ‘late miskraam’ wel eens gehoord. Dit is een miskraam tussen de 16 weken en de periode dat je kindje levensvatbaar is, zo rond de 24 weken zwangerschap.

Tussen de 24 en 26 weken zwangerschap 
Als je kindje wordt geboren tussen de 24 en 26 weken zwangerschap dan wordt er gesproken over ‘de grens van levensvatbaarheid’. In deze periode heeft je kindje dus overlevingskansen, al zijn die kansen nog niet heel groot. Artsen zullen er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat je bevalling in deze periode begint. Kindjes die tussen de 24 en 26 weken geboren worden hebben de grootste kans op ontwikkelingsachterstanden, zowel lichamelijk als geestelijk. Vanaf 26 weken zwangerschap zijn de overlevingskansen 70%, bij 27 weken is dat al 90% en vanaf 33 weken is de kans op overleven 95%.

Extreme prematuriteitzwangerschap_baby
Tot 32 weken zwangerschap spreek je van extreme prematuriteit wanneer een kindje geboren wordt. Deze kindjes zijn vaak heel klein en hebben nog een lange weg te gaan om goed op krachten te komen. Toch merk je wanneer deze kindjes wat ouder worden vaak weinig verschil meer in ontwikkeling ten opzichte van hun leeftijdsgenootjes.

Te vroeg geboren 
Bij een geboorte in de zwangerschapsperiode van 28 tot 37 weken spreek je van prematuriteit of vroeggeboorte. Hier valt ook een deel van de extreme prematuriteit onder.

Wat kun je doen om vroeggeboorte te voorkomen?
Spijtig genoeg is er niet veel wat je kunt doen om een miskraam of vroeggeboorte te voorkomen. In het geval van een miskraam is er iets mis met het vruchtje, waardoor het lichaam zelf bepaalt dat de zwangerschap wordt afgebroken. Hier kun je weinig tegen doen, al wordt de kans op een miskraam kleiner als je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Ook vroeggeboorten zijn helaas niet makkelijk te voorkomen. Zoveel mogelijk rust houden kan helpen, maar dan nog zijn vroeggeboortes niet tegen te houden. Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen gewoon volgens het boekje, ongeveer 7 tot 8% van de zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte.

Door Allesoz

Geef een reactie