Echo’s tijdens je zwangerschap: leuk maar ook spannend!

Nog voordat je kindje geboren wordt kun je alvast een beetje kennismaken met je kindje. Dit doe je door middel van echo’s, die door de verloskundige of gynaecoloog, of op een speciaal echobureau worden uitgevoerd. Deze prenatale onderzoeken worden gedaan om vast te stellen of je kindje in goede gezondheid verkeert en of het kindje goed groeit.
echo-buikTijdens je zwangerschap krijg je te maken met een aantal verschillende echo’s. Alhoewel alle echo’s bijzonder zijn – je ziet namelijk elke echo je kindje groter en duidelijker worden – is je eerste echo misschien wel het meest bijzonder. Op die eerste echo krijg je namelijk de bevestiging van wat je zelf, door ochtendmisselijkheid of andere kwalen, allang al weet: je bent zwanger!

Hoeveel echo’s je precies krijgt hangt af van de gezondheidssituatie van jou en je baby, en van de verloskundigenpraktijk waar je begeleid wordt. Meestal krijg je de eerste echo rond de negen weken zwangerschap. Deze echo is om de termijn van je zwangerschap te bepalen, oftewel hoe lang je al zwanger bent. Daarna is het wachten geblazen, want de eerstvolgende keer dat je je kindje weer te zien krijgt is pas rond de twintig weken zwangerschap. De twintigwekenecho wordt ook wel eens een pretecho genoemd omdat men je heel duidelijk kan laten zien dat alles ‘erop en eraan’ zit, maar die term is niet helemaal terecht. Op de twintigwekenecho kan namelijk ook zichtbaar worden dat je kindje iets mankeert, en dan is zo’n echo nog zo prettig niet.

stel-echoBij sommige, maar niet alle, verloskundigenpraktijken krijg je rond de dertig weken ook een groeiecho en rond de 36 weken nog een liggingsecho. Dit zijn echo’s die nog wel eens voor paniek zorgen, bijvoorbeeld omdat ingeschat wordt dat een baby te licht of juist behoorlijk zwaar lijkt te zijn. Het is echter al vaak voorgekomen dat bij de bevalling bleek dat die inschattingen niet klopten. Zie een dergelijke groeiecho daarom ook als een indicatie.

Bij een zwangerschap die ‘volgens de boekjes’ verloopt zijn dit de echo’s die je kunt verwachten. Ben je in verwachting van een meerling of verloopt je zwangerschap iets anders dan anders? Dan kan het zijn dat je extra in de gaten wordt gehouden en meer echo’s hebt gedurende je zwangerschap.

Voor leuke geboortekaartjes kijk op: Koningkaart.

 

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply