Voordat je ouders werd is je waarschijnlijk veelvuldig vertelt dat je slapeloze nachten zult krijgen. En natuurlijk had je je voorbereid op slapeloze nachten. Maar wat als je baby écht heel weinig slaapt, nog minder dan z’n soortgenootjes? Dan is het tijd om de trukendoos open te trekken.
Geen baby hetzelfde
Heel erg belangrijk is om te weten dat geen enkele baby hetzelfde is. Hoe vervelend ook, er zijn baby’s die prima gedijen bij weinig uren slaap per dag. Dat kan voor jezelf best frustrerend zijn. Gemiddeld slapen pasgeboren baby’s zestien tot achttien uur per dag, maar er zijn ook baby’s die aan veertien uur slaap genoeg hebben. Ook zijn er echte slaapkopjes die zelfs wel twintig uur per dag slapen. Zodra een baby ouder wordt gaat hij of zij ook minder slapen. Als je kindje één is slaapt het gemiddeld zo’n dertien uur per dag. Rond de peuter/kleuterleeftijd slaapt je kindje nog zo’n twaalf uur per dag.
Oververmoeid?
Wanneer je baby veel minder slaapt dan gemiddeld, dan kan het zijn dat je de vermoeidheidsignalen niet goed herkent waardoor het lijkt dat je kindje weinig slaapt nodig heeft. Als een baby oververmoeid raakt dan lukt het hem soms juist niet om in slaap te vallen. Als je kindje vervolgens in de auto of in de kinderwagen wel in slaap valt, is dat vaak een teken dat het oververmoeid is.
Hoe kun je je kindje helpen beter te slapen?
Baby’s zijn gebaad bij ritme en regelmaat. Bouw regelmaat in je dag en bedenk vaste patronen voor het op bed brengen zoals luier verschonen – gordijnen dichtdoen – slaapzakje aantrekken en je kindje op bed neerleggen. Herhaal dit iedere keer op dezelfde manier, dan zal je kindje het patroon gaan herkennen en weten dat hij moet gaan slapen. Zorg er daarnaast voor dat je kindje weinig prikkels krijgt. Zet radio en tv uit, minder met kraamvisite en leg hooguit één knuffeltje in z’n bedje.
Inbakeren
Het kan ook zijn dat je kindje gebaad is bij inbakeren. Valt het je op dat je kindje veel z’n armpjes en beentjes beweegt en dat hij of zij als het ware steeds wakker schrikt wanneer hij net slaapt? Dan kan inbakeren zeker een oplossing zijn. Met een inbakerdoek zorg je voor geborgenheid en rust en dat is soms net datgene wat je kindje nodig heeft. Neem voordat je gaat inbakeren contact op met het consultatiebureau. Zij kunnen je precies vertellen waar je op moet letten en hoe je je kindje het best kunt inbakeren. Inbakeren mag niet meer vanaf het moment dat je kleintje zich om gaat rollen.