Wat als zwanger worden niet lukt?

Als zwanger worden niet luktAls je al een tijdje bezig bent om zwanger te worden maar het wil niet als vanzelf lukken, dan lijkt het wel of iedereen om je heen ineens wél zwanger wordt. Overal zie je mensen achter kinderwagens lopen en de ene dikke buik is nog niet uit het zicht of de andere dient zich alweer aan. En hoe erg je het de ander ook gunt, je gunt het jezelf stiekem eigenlijk nog een beetje meer. Ook spelen er allerlei vragen bij je. Wanneer moeten we naar de dokter? Is er soms iets mis met één van ons beiden? En wat als zwanger worden niet gaat lukken?

Vruchtbaarheid grafiekNaar de dokter als zwanger worden niet lukt
Voor je gevoel is het al maanden geleden dat je voor het laatst de pil hebt geslikt, maar de kalender bewijst het tegendeel. Natuurlijk kan het heel vervelend zijn als je niet binnen een paar maanden zwanger bent, maar dat hoeft nog niet zorgwekkend te zijn. In de medische wereld wordt aangeraden om naar de dokter te gaan wanneer je na een jaar van proberen nog niet zwanger bent. Als je al ouder bent dan 35 wordt een kortere tijd aanbevolen. Dan kun je al na een halfjaar bij de huisarts terecht. Uiteraard kun je ook eerder bij de huisarts terecht wanneer je op de hoogte bent van factoren die de vruchtbaarheid minder maken; als je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, chemotherapie hebt gehad of al vaker een miskraam hebt gehad.

Temperatuur eisprongWat kun je zelf nog doen voordat je naar de huisarts gaat?
Als je inzicht hebt in je cyclus dan kan het voor jezelf duidelijk worden in welke periode je het meest vruchtbaar bent. Aan de hand van je temperatuur is het mogelijk om te zien of je een eisprong hebt en wanneer dat dan het geval is. De huisarts zal hier ook om vragen. Het is verstandig dit gedurende drie maanden bij te houden. Er zijn ook apps waarin je gemakkelijk bij kunt houden wanneer je ongesteld bent en wanneer je seks hebt. Deze apps rekenen automatisch uit wanneer je eisprong dan plaatsvindt. Hou er met deze apps wel rekening mee dat deze natuurlijk nooit heel nauwkeurig kunnen zijn.

Praat over niet zwanger kunnen wordenPraat er over
Iedere maand de teleurstelling weer ongesteld te zijn kan er behoorlijk inhakken. Ook het moeten ondergaan van verschillende onderzoeken en behandelingen vergt behoorlijk wat van een mens. Zeker als iedereen om je heen zwanger lijkt te zijn of al kinderen heeft, kan je je behoorlijk alleen voelen. Praat daarom over je situatie. Kies zelf met wie je het er over wilt hebben. Misschien lucht het behoorlijk op om je beste vriendin die al drie kinderen heeft te vertellen over je situatie. Misschien zijn juist je ouders wel de aangewezen personen aan wie je je verhaal kwijt kunt. Wellicht is er iemand in de buurt die hetzelfde als jullie doormaakt. Besef je goed dat je echt niet de enige bent waarbij zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Alhoewel iedere situatie anders is, de kinderwens voor ieder heel persoonlijk is en je in principe samen met je partner alle onderzoeken en behandelingen ondergaat, hoef je niet alles alleen te doen.

samen-verderWat als zwanger worden echt niet lukt?
Je hoort vaak wonderbaarlijke verhalen over mensen die jarenlang ziekenhuis in en uit liepen waarbij toen ze zich eenmaal neergelegd hebben bij de situatie de zwangerschap zich alsnog spontaan aandiende. Ja, het gebeurt. Maar het is ook heel goed mogelijk dat het je niet gaat gebeuren, ondanks alle inspanningen en behandelingen. Geef jezelf de ruimte voor je verdriet en trek je niet teveel aan van alle goedbedoelde adviezen en zogenaamde opbeurende opmerkingen. Het uitblijven van een zwangerschap is jouw verdriet, en dat van je partner. Dat gemis moet een plekje krijgen, en het is helemaal aan jou hoe je dat invulling geeft.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

1 reactie op “Wat als zwanger worden niet lukt?”

  1. Magnificent beat ! I wish to apprentice at the same time as you
    amend your website, how can i subscribe for a blog site?
    The account aided me a applicable deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast provided shiny clear
    idea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *