Beval je thuis of in het ziekenhuis?

Zodra je zwanger bent zal je al snel de vraag krijgen van je verloskundige of je in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis. Die vraag hoef je niet meteen te beantwoorden, daar mag je gerust een tijdje over nadenken. Voor beide locaties valt iets te zeggen. Zowel bevallen in het ziekenhuis als thuis bevallen heeft zo z’n voor- en nadelen. Denk er dus goed over na waarvoor je kiest.

Soms heb je geen keusYoung mother giving birth to a baby
Sommige vrouwen hebben spijtig genoeg geen keus. Vanwege de gezondheid van de baby of juist de gezondheid van de zwangere vrouw moet er wel in het ziekenhuis worden bevallen. Sommige vrouwen maken zich daar niet zo druk om, zolang de bevalling maar veilig verloopt! Voor andere vrouwen kan dit een flinke domper zijn. Zij hebben juist uitgekeken naar een bevalling thuis. Probeer je er niet teveel druk om te maken, het is het uiteindelijke resultaat dat telt!

Bevallen in het ziekenhuis
Er zelf voor kiezen om je kindje op de wereld zetten in het ziekenhuis heeft zo zijn voordelen. Allereerst: die rommel! Wie had van tevoren gedacht dat een bevalling zoveel rotzooi met zich mee zou brengen? Het voordeel van een ziekenhuisbevalling is dat de kraamhulp en de verloskundige (of het verplegend personeel van de kraamafdeling) meteen alle rommel opruimen en waar nodig schoonmaken. Daarnaast is het bij een poliklinische bevalling fijn dat je weet dat er altijd hulp achter de hand is. Mocht er iets misgaan, dan ben je meteen in goede handen en op het juiste adres. Verder verschilt het per ziekenhuis hoe de zorg voor kraamvrouw en partner geregeld is. Mocht je in het ziekenhuis moeten blijven na de bevalling dan kan het zo geregeld zijn dat er voor je partner ook een bed is. Wel zo fijn! Een nadeel van een ziekenhuisbevalling is dat je halverwege de weeën de auto in moet. Ook worden poliklinische bevallingen niet vergoed uit de basisverzekering.

babyhandjesIn eigen veilige omgeving bevallen
De keuze voor een thuisbevalling wordt vaak gemaakt vanwege de rustige, veilige en eigen omgeving. Niet tijdens de weeën in de auto hoeven te zitten, geen stress of je wel op tijd in het ziekenhuis bent en als je wilt kun je zelfs een muziekje opzetten of kaarsen aansteken. Thuis is de bevalling letterlijk jouw feestje. In sommige plaatsen in Nederland wordt het afgeraden om thuis te bevallen omdat de aanrijtijd van een ambulance te lang is. Wat je hiermee doet is aan jezelf. Je bent vrij om je eigen keuze te maken.


Geplaatst

in

door

Reacties

0 reacties op “Beval je thuis of in het ziekenhuis?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *