cursus-zwangerschapsmassage

Zwangerschapscursus

Bereid je voor met een zwangerschapscursus

cursus-zwangerschapsmassageZie je jezelf écht niet in een pufklasje zitten als voorbereiding voor je bevalling? Je bent niet de enige. Maar feit is dat je je wel op de één of andere manier moet voorbereiden op je bevalling, al was het alleen maar omdat je dan iets beter weet wat je te wachten staat. Gelukkig zijn er een heleboel alternatieve zwangerschapscursussen. Het is maar net wat het best bij jou past! Wij vertellen je over een aantal van deze cursussen.

De sportieve cursus

De bekendste zwangerschapscursus is wellicht zwangerschapsgymnastiek, of de moderne variant genaamd ‘Zwanger & Fit’. Deze cursussen worden gegeven door een fysiotherapeut of door een gymnastiekdocent. Deze cursussen zijn er op gericht je spieren soepeler of juist steviger te maken zodat je je bevalling op een zo goed mogelijke manier doorkomt. Bij deze cursussen zijn ademhalingstechnieken – toch een beetje puffen dus! – ook een belangrijk onderdeel. Het grote voordeel van Zwanger&Fit is dat je ook na je bevalling welkom bent om in een groep van zwangeren en nieuwbakken moeders nog een aantal keer in een rustig tempo kunt sporten.

Nog een sportieve zwangerschapscursus die je kunt volgen is het zwangerschapszwemmen. Onder professionele begeleiding kun je oefeningen doen om je spieren wat losser te maken, en is niet alleen fijn tijdens je zwangerschap, maar werpt ook z’n vruchten af tijdens de bevalling. Dit niets voor jou? Denk dan eens aan zwangerschapspilates, zwangerschapsyoga of zwangerschapsdans! Hou je van een uitdaging? Ga dan voor bootcamp voor zwangeren!

zwanger-verzorgingContact met je kleintje

Wil je tijdens je zwangerschap al contact maken met je kleintje? Dat kan! Heb je al eens gehoord van haptonomie? Door met je handen over je buik te bewegen merk je dat je baby naar je handen toe ‘zwemt’. Cursussen worden met name individueel gegeven. Deze cursussen volg je samen met je partner. Door haptonomie kun je je kindje ‘leren’ een positie in je baarmoeder in te nemen. Maar haptonomie is niet alleen daar goed voor, het is ook vooral heel erg leuk om je kindje te voelen en te voelen hoe je baby reageert op jouw aanrakingen!

Samen met andere zwangere vrouwen

Redelijk nieuw zijn de cursussen Centering Pregnancy. Hierbij volg je samen met ongeveer tien zwangere vrouwen die ongeveer tegelijk met jou zijn uitgerekend een programma waarbij het uitwisselen van ervaringen centraal staat. Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer tien keer twee uur lang samen om te praten over verschillende thema’s die passen bij de duur van je zwangerschap. Centering Pregnancy heeft veel positieve effecten. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die Centering Pregnancy hebben gevolgd minder vaak pijnbestrijding willen gebruiken, vaker borstvoeding geven en minder vaak een ziekenhuisbevalling onder begeleiding van een gynaecoloog hebben.

Er zijn nog tal van zwangerschapscursussen te volgen. Als je een zwangerschapscursus gaat volgen is het belangrijk om een cursus te kiezen die bij jou en je partner past. Een zwangerschapscursus is geen garantie op een makkelijke bevalling, maar kan je wel een eind op weg helpen.

Bewaren

Bewaren


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Zwangerschapscursus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *