Do's and don'ts zwanger worden

Zwanger worden? 6 do’s en don’ts!

Ineens voel je: ‘Ik ben er klaar voor om kinderen te krijgen’

Do's and don'ts zwanger wordenJe partner voelt dat gelukkig ook, dus tijd voor actie! Waar de één al zwanger is bij alleen maar de gedachte aan seks, is het krijgen van kinderen voor anderen een langdurig en verdrietig proces. Daarnaast heb je nog een grote categorie vrouwen die binnen een jaar, maar zonder al te veel moeite zwanger raken. Bij welke categorie je ook horen zult, een goede voorbereiding is voor iedere zwangerschap aan te raden. Wat kun je beter wel en wat kun je beter niet doen als je zwanger wilt worden?

Stop met roken, drugs en alcohol
Het lijkt een open deur, maar stoppen met roken, alcohol drinken en drugs gebruiken is één van de allerbelangrijkste dingen die je moet doen als je zwanger wilt worden. Roken kan de kans om zwanger te worden verkleinen. Daarnaast kleven er risico’s aan het roken voor je ongeboren kind. Als je slim bent stop je alvast met roken voordat je zwanger wilt worden, want dan zit je tijdens de zwangerschap niet meer met de stop-stress. Alcohol en drugs kunnen ook zeer schadelijk zijn voor je kindje. In de ergste gevallen loopt je kindje er een hersenbeschadiging van op. Omdat je de eerste paar weken van je zwangerschap vaak nog niet doorhebt dat je zwanger bent, is het raadzaam om helemaal met deze middelen te stoppen, zodat je altijd het zekere voor het onzekere hebt genomen.

foliumzuurFoliumzuur slikken
Het is maar een kleine maatregel maar oh zo belangrijk: foliumzuur slikken. Zodra je zeker weet dat je zwanger wilt worden kun je hier direct mee beginnen. Door foliumzuur te slikken verklein je de kans op een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip. Dit kan niet helemaal uitgesloten worden, maar de kans hierop wordt wel stukken kleiner. Ontdek je dat je zwanger bent en heb je nog geen foliumzuur gehad? Dan kun je alsnog beginnen met foliumzuur slikken. Foliumzuur slikken is verstandig tot en met de tiende week van de zwangerschap.

Eet allebei gezond
Fruit- gezond etenNiet alleen de vrouw heeft een grote rol in het proces van zwanger worden, ook de man speelt een grote rol. Wist je dat een tekort aan vitamine C of zink de zaadkwaliteit van de man kan verminderen? Voor de man is het dus belangrijk om goed en gevarieerd te eten. Dat geldt ook voor de vrouw. Als je een gezond gewicht hebt, is de kans dat je zwanger raakt groter dan wanneer je een ongezond gewicht hebt.

Weet wanneer je vruchtbaar bentVruchtbaarheid grafiek
Als je nog maar net bezig bent om zwanger te worden, zou ik deze tip nog even achterwege laten en vooral plezier blijven hebben in bed! Maar als jullie al wat langer bezig zijn en het komt allemaal niet vanzelf, dan is het misschien raadzaam om de kalender erbij te pakken en seks te hebben op de momenten dat de kans op een zwangerschap het hoogst is. Vlak voor en tijdens je eisprong is de kans om zwanger te raken het grootst. Door middel van een ovulatietest kan je er achter komen wanneer dat is.

Blijf plezier houden in bed
Niets is vervelender dan ‘moeten’, zeker als het om seks gaat. Probeer niet té teleurgesteld te zijn als je niet binnen een paar maanden zwanger bent, maar probeer er de lol in te houden. Het zal de kans op een zwangerschap niet per sé verhogen, maar je blijft er wel een stuk gelukkiger van als je gewoon plezier hebt in bed!

Ga op tijd naar de dokter
Ben je, ondanks dat je regelmatig met elkaar naar bed gaat en je gezond leeft na een jaar nog niet zwanger? Stel een bezoek aan de dokter dan niet te lang uit. Misschien heeft het uitblijven van een zwangerschap wel een hele simpele aanleiding die zo verholpen kan worden. Dan zou je jezelf toch tegen de kop slaan als je daar nog veel langer mee wacht? Ook wanneer zal blijken dat je nog een lange weg te gaan hebt, dan zal je achteraf blij zijn dat je het eerste doktersbezoek niet te lang hebt uitgesteld.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Zwanger worden? 6 do’s en don’ts!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *