papa- en mama met baby

Van samen naar een gezin

Er verandert heel wat tussen jouw en je partner!

papa mama en baby in het grasAls je zwanger bent van je eerste kindje kun je samen enorm uitkijken naar de tijd waarin je niet meer samen bent, maar met z’n drieën (of vieren wanneer je een tweeling krijgt). Je leven staat op het punt om voorgoed te veranderen. Een baby krijgen brengt een hoop veranderingen met zich mee. Ook veranderingen die je nooit van tevoren zou kunnen vermoeden!

Financieel
Baby’s kosten geld. Veel geld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan al die luiers die verschoond moeten worden! En dan ben je er nog niet. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat een kinderkamer inrichten zoveel geld zou kosten? Naast alles wat je aan moet schaffen voor een baby brengt verandering in werk ook financiële veranderingen met zich mee. Misschien ga jij wel minder werken of neemt je partner een dag ouderschapsverlof. Of denk eens aan de kosten van kinderopvang. Hierdoor blijft er maandelijks minder geld over.

Slaap
papa- en mama met babyAls je geluk hebt, heb je een baby die veel of langere periodes achter elkaar slaapt. Andere baby’s hebben korte slaapjes, worden ’s nachts veel wakker of (lijken) helemaal niet te slapen. Hoe je het ook went of keert, je slaappatroon zal flink veranderen zodra je een baby hebt. Drie keer per nacht uit bed om voeding te geven? Kijk daar maar niet verbaasd van op! Zodra je denkt dat je baby wat meer ritme heeft en ’s nachts langer doorslaapt komen er vaak andere oorzaken kijken waardoor je baby toch minder slaapt. Tandjes die doorkomen, volle luiers, noem maar op. En zodra je kindje wat ouder is zijn het misschien oorzaken als enge dromen en bedplassen die je uit de slaap houden. Zelfs als je kind eenmaal puber is zul je nog vaak ’s nachts wakker worden, al is het dan omdat ze midden in de nacht thuis komen van een avondje stappen.

Jij bent moeder, je partner vader
papa met babyEven uitgaand van de meest voorkomende gezinssamenstelling ben jij vanaf de geboorte van je kind ineens moeder, maar je partner is ook ineens vader! Wie had van hem ooit gedacht dat hij zo goed zou zijn met kinderen! Hij verschoont luiers met alle liefde, doet spelletjes met jullie kindje en speelt vliegtuigje met ze alsof hij nooit anders heeft gedaan. Door zijn nieuwe rol kun je heel anders naar hem gaan kijken. Misschien ga je hierdoor nog wel meer van hem houden!

Spontaan uit eten? Dat kan je vergeten!
Ging je voorheen vaak spontaan even uit eten of naar de kroeg? Reken er maar niet op dat dat in de eerste periode met je kindje zal gebeuren. Er moet namelijk oppas geregeld worden, gekolfd worden, of als je je kindje meeneemt een heleboel spullen ingepakt worden. De luiertas moet mee, er moeten schone kleren mee, noem allemaal maar op. Tegen de tijd dat je dat allemaal voor elkaar hebt is de spontaniteit er wel van af, of heb je zelfs al afgezien van je spontane idee.

Je seksleven verandert ook
Met je gebrek aan slaap zal ook je gebrek aan lust toenemen. Alleen al om die reden verandert je seksleven. Maar er zijn meer factoren. Slaapt je baby bij jullie op de kamer? Het kan best zijn dat je man er spontaan geen zin meer in heeft als hij de kleine zacht hoor snurken. Ook wanneer je baby begint te huilen halverwege een vrijpartij zal de seks geen goed doen.

Je bent misschien wel gelukkiger dan ooit!
Blijde moeder met babyHet lijkt nu misschien wel dat al die veranderingen alleen maar negatief zijn, maar dat is absoluut niet alleen maar het geval! Er even van uit gaande dat alles goed met jullie gaat dan wordt de verandering van samen naar een gezin misschien wel de mooiste verandering die je ooit mee zult maken. Als je dat kleine mensje in je armen sluit, de mooiste glimlach krijgt en van die schattige babygeluidjes hoort dan maakt je dat misschien wel de gelukkigste persoon op aarde. Je kunt je een leven zonder je kindje niet meer voorstellen, en dat is misschien wel de allergrootste verandering.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Van samen naar een gezin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *