Hoe ga je om met werken tijdens je zwangerschap?

Werkende zwangere vrouwHoera, je bent zwanger! Een spannende tijd waarbij er een heleboel te gebeuren staat in je lichaam. Het eerste trimester is voor veel vrouwen zwaar. Misselijkheid in de ochtend, oververmoeidheid, spanning, gebrek aan eetlust, overgeven en om de haverklap moeten huilen om niets, het kan je allemaal staan te gebeuren! Het eerste trimester is ook een periode waarin je je omgeving vertelt over de komst van jullie baby. Je ouders waarschijnlijk als eerst, daarna vrienden en overige familie en ten slotte je baas. Die laatste is misschien nog wel het spannendst, want hoe gaat hij/zij reageren?

Ken je rechten en plichten

Als zwangere werknemer heb je verschillende rechten, maar ook enkele plichten. Wees je hiervan bewust en ken deze. Ook al worden zwangere werknemers volgens de wet beschermd – zo zou je niet ontslagen mogen worden tijdens je zwangerschap of het daarop volgende verlof -, in de praktijk wil het nog wel eens voorkomen dat zwangere vrouwen met een smoes uit het bedrijf gewerkt worden of gedwongen worden om bepaalde werkzaamheden uit te voeren waartoe zij als zwangere helemaal niet verplicht zijn. Als je op de hoogte bent van je rechten dan sta je bij voorbaat al veel sterker.

Neem je rust maar overdrijf hierin niet

Als je zwanger bent gebeurt er een heleboel in je lichaam. Dit kan negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Als werknemer ben je niet verplicht om zware werkzaamheden uit te voeren, als jouw gezondheid hiermee in het geding is. Het is dan ook raadzaam om ook tijdens je werktijd zo nu en dan je rust te pakken. Maak hierover met je werkgever wel goede afspraken. Niets is zo vervelend als medewerkers die om de haverklap ‘hun rust moeten pakken’ en daardoor hun werk niet goed doen. Ook is het voor collega’s frustrerend dat zij niet precies weten wat ze aan je hebben. Pak dus je rust, maar niet meer dan nodig en in goed overleg.

Signaleer problemen op tijdWerkende zwangere vrouw

Merk je dat het niet meer gaat, gaan bij je verloskundige alle alarmbellen af wanneer je over je klachten praat en heeft je gezondheid te lijden onder je werk? Dat is een teken dat je werk gewoon teveel is geworden. Erken dit, en ga in overleg met je werkgever minder werken, of stop gewoon helemaal. Je werk is het niet waard om je lichamelijke of geestelijke problemen te laten escaleren tot het punt waarop je lichamelijke klachten blijvend worden of dat je te maken krijgt met een burn out. Bovendien is het heel slecht voor de gezondheid van je kindje om té hard te werken. Signaleer problemen dus op tijd.

Probeer te genieten

Sommige vrouwen gaan fluitend door hun zwangerschap en hebben helemaal geen moeite met werken. Dat kan natuurlijk ook! Je werk kan ook juist een plek zijn waar je helemaal toe kunt leven naar de geboorte van je kindje, omdat je misschien veel collega’s hebt die al moeder zijn of omdat je met kinderen werkt. Geniet dan van alle leuke reacties van je collega’s, de leuke gesprekken die je hebt over je zwangerschap met je klanten en het aftellen naar je zwangerschapsverlof! Als je kunt genieten van je werk, wedden dat die 34 of 36 weken tot je zwangerschapsverlof dan zo voorbij zijn?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

0 reacties op “Hoe ga je om met werken tijdens je zwangerschap?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *