nesteldrang

Drang om te poetsen voordat de baby er is? Nesteldrang!

In de natuur zie je het veel voorkomen; wanneer een dier bijna op het punt staat te broeden of te bevallen, wordt er ineens driftig gezorgd voor een net en veilig nestje of holletje. Bij zwangere vrouwen werkt dit bijna net zo. Ergens in de tweede helft van de zwangerschap voelt de zwangere dame ineens de drang om ervoor te zorgen dat haar ‘nestje’ klaar is voor als de baby komt. Bij de één uit zich dit in vijf keer de babykleertjes wassen, aan de waslijn hangen en weer opvouwen, bij de ander uit het zich juist in een enorme koopwoede en de ander kan maar niet ophouden met poetsen.

Zelfs sloddervossen krijgen nesteldrangZwanger schoonmaken
Tot ieders en waarschijnlijk ook tot eigen verbazing ontkomen zelfs de meest slordige vrouwen niet aan het fenomeen ‘nesteldrang’. Enorme sloddervossen kunnen ineens omslaan tot schoonmaaksters waar hun schoonmoeders nog jaloers op zouden zijn. Met een buik die eigenlijk enorm in de weg zit wordt er driftig geschrobd, geboend en gewassen. Zelfs de plinten moeten er aan geloven!

Oerinstinct
Ondanks dat het niet helemaal wetenschappelijk bewezen is heeft nesteldrang waarschijnlijk gewoon met het oerinstinct van de vrouw te maken. In de oertijd had het zorgen voor een veilig ‘nest’ met name te maken met de veiligheid van de vrouw en hun kind. Nesteldrang is ook absoluut niet iets om je zorgen over te maken. Alleen maar handig dat je het huis helemaal schoon hebt voordat de baby er is, want reken maar dat je er de komende tijd niet aan toe komt om de ramen te lappen, de gordijnen uit te wassen en de keukenkastjes te schrobben.

Luister naar je lichaamLuister naar je lichaam
Alhoewel nesteldrang geen kwaad kan is het wel verstandig om goed naar je lichaam te luisteren. Je lichaam heeft – en zeker wanneer je bijna uitgerekend bent – ook een hoop rust nodig. Merk je dat je even een beetje langzamer aan moet doen? Doe het dan ook, anders gaat het later in je nadeel werken.

Schoonmaakmiddelen Pas op met schoonmaakmiddelen
Poetsen op zich is natuurlijk niet gevaarlijk voor jezelf en voor je baby. Het kan echter wel gevaarlijk worden wanneer je niet goed oppast met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Gebruik schoonmaakmiddelen met mate en wanneer je het niet vertrouwd liever helemaal niet. Ook de kattenbak verschonen is uit den boze zolang je zwanger bent. Krijg je ineens de geest en wil je de babykamer gaan verven? Dat mag, zolang je maar verf op waterbasis gebruikt en de boel goed laat luchten.

Geen zorgen
Grote kans dat je tegen je uitgerekende datum vindt dat je huis nog niet ‘klaar’ is voor de komst van de baby. Maak je daar geen zorgen over. Je baby zal er geen hinder van ondervinden als de ramen nog niet gezeemd zijn en de douchekraam niet ontkalkt is.


Geplaatst

in

door

Reacties

0 reacties op “Drang om te poetsen voordat de baby er is? Nesteldrang!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *