Wat kost een baby?

Pasgeboren babyZe zeggen wel eens dat een kind je een miljoen kost. Of dat helemaal waar is dat valt natuurlijk te betwisten, maar feit is wel dat je behoorlijk wat kosten maakt als je een baby krijgt. In dit artikel gaan we even uit van de kosten die je maakt voor de komst van een baby en de baby’s eerste jaar. Eventuele medische kosten om zwanger te kunnen worden rekenen we hier niet bij! Daarnaast zijn een heleboel spullen optioneel of prima tweedehands over te nemen. Dat scheelt natuurlijk nogal! Precieze bedragen noemen is daarom lastig, je moet deze blog dan ook zien als een indicatie.

kinderbedjeKosten voor de babykamer
Voordat je je kindje krijgt wil je natuurlijk dat de babykamer er op en top uit ziet. In de babykamer staan sowieso een ledikant en een commode. Een grotere kast en een wieg zijn handig, maar optioneel. Voor het ledikant heb je een matrasje en beddengoed nodig. Voor de commode heb je een aankleedkussen met aankleedkussenhoes (hiervan is het handig om minstens drie in huis te hebben) nodig. Totale kosten: plusminus €500.

Babykleding voor de eerste dagen
Voordat je kindje geboren wordt koop je vaak zelf al een aantal setjes kleding voor de eerste dagen en weken van de baby. Wat je in ieder geval nodig hebt voor de eerste dagen zijn rompertjes, broekjes, truitjes, sokjes, een warm vestje of jasje en een mutsje. Ook wanneer de baby in de zomer geboren wordt zijn een warm vestje en een mutsje noodzakelijk, omdat baby’s hun warmte nog niet goed vast kunnen houden. Totale kosten: plusminus €50.

babykledingBabykleding voor de rest van het jaar
Je baby groeit het eerste jaar als kool! Kijk niet vreemd op als je baby een bepaald setje soms maar één of twee keer draagt en er dan alweer uitgegroeid is. Gelukkig krijg je vaak van de kraamvisite een hoop kleertjes cadeau. Daardoor hoef je soms pas ergens in de vierde maand van je baby zelf weer kleertjes te gaan kopen. Totale kosten per maat: plusminus €50.

Luiers
Gemiddeld kost een wegwerpluier € 0,16 per stuk. Als je nagaat dat je baby soms wel acht keer per dag een schone luier nodig heeft, dan kun je berekenen wat je ongeveer kwijt bent aan luiers. Gelukkig zijn luiers vaak in de aanbieding, hou dat in de gaten! Ook kun je kiezen voor wasbare luiers. Dit kost je even een flinke investering, maar in totaal ben je minder kwijt. Bovendien kun je deze wasbare luiers ook weer gebruiken mocht je een tweede en een derde kindje krijgen. Totale kosten: plusminus €400 per jaar.

babyverzorgingBabyverzorging
In principe heeft een baby niet veel nodig qua verzorgingsartikelen, maar wie vindt het nou niet fijn als z’n baby lekker ruikt? Per maand ben je ongeveer €5-10 kwijt aan producten als babyshampoo, bodylotion en babydoekjes.

Speelgoed
Voor speelgoed valt geen enkele indicatie te geven over hoeveel je dit gaat kosten. De één krijgt veel cadeau, de ander schaft zelf veel aan. De één vindt dat z’n baby aan een paar leuke speeltjes genoeg heeft, terwijl de ander kisten vol heeft. In speelgoed zijn dan ook nog eens enorme prijsverschillen, dus zoek vooral iets uit dat bij je past!

Schermafbeelding 2015-12-16 om 10.45.04Box, kinderwagen en autostoeltje
Voor een goede kwaliteit box ben je al snel honderd euro kwijt. Voor een goede kinderwagen zit je snel op €500 en voor een autostoeltje betaal je ook al snel minstens €100. Dit zijn prijzige aankopen, maar deze worden ook veel aangeboden op Marktplaats. Kijk daar eens bij of er iets voor je tussen zit, en je bespaart zo honderden euro’s!

En de restBaby flesje

Heb je al gedacht aan hydrofieldoeken, speentjes, flessen, een borstkolf, een nagelsetje, vitamines, bordje en bestek en spuugdoekjes? En aan slabbetjes, waspoeder, fruithapjes, groentehapjes en al die andere dingen? Er zijn honderden spulletjes verkrijgbaar voor baby’s. Maak een goede afweging: wat je veel gaat gebruiken kun je het beste zelf aanschaffen, en wat je misschien maar één keer gaat gebruiken kun je misschien beter lenen.

Leave a Reply