Tweeling: oh jee, het worden er twee!

Je eerste echo is natuurlijk hartstikke spannend. De verloskundige of gynaecoloog kwakt een glibberige vloeistof op je buik en gaat met het echo-apparaat over je buik. Voor je gevoel duurt het veel te lang voordat je iets op het scherm ziet verschijnen. Maar dan ineens is daar, heel klein, een kloppend hartje! Of wacht, zie je daar soms nog iets bewegen? Je krijgt niet één baby, maar een tweeling!

tweelingKomen tweelingen vaak voor?
Je zou het misschien niet zeggen, maar tweelingen komen in verhouding niet zo vaak voor. Slechts bij één tot twee procent van alle zwangerschappen is er sprake van een tweeling. Drie- of vierlingen komen al helemaal niet vaak voor, alhoewel door medische behandelingen drie- en vierlingen tegenwoordig vaker voorkomen dan vroeger.

Twee soorten tweelingen
Er zijn twee soorten tweelingen: eeneiige en twee-eiige tweelingen. Normaalweg komt er bij een eisprong maar één eitje vrij. Wanneer die bevrucht wordt door een zaadcel, ben je zwanger van een kindje. Soms gebeurt het echter dat er niet één, maar twee eicellen vrijkomen. Wanneer deze beide bevrucht worden dan spreekt men van een twee-eiige tweeling. Ook kan het voorkomen dat er slechts één eicel vrijkomt, maar dat deze na de bevruchting gesplitst is. Dit moet gebeuren binnen veertien dagen na de bevruchting. Eeneiige tweelingen zijn altijd van hetzelfde geslacht, delen hetzelfde DNA en lijken daarom vaak sprekend op elkaar.

Zwanger zijn van een tweeling
zwangerschapsmisselijksheidIn principe verschilt een zwangerschap van een tweeling niet veel met een gewone zwangerschap, afgezien van het feit dat je twee kindjes in je draagt in plaats van één. Wel kan een zwangerschap van een tweeling zwaarder zijn. Vrouwen komen vaak wat meer aan als vrouwen die zwanger zijn van een eenling. Ook de misselijkheid kan een stuk erger zijn. Verder verloopt de zwangerschap en de groei van de baby’s ongeveer gelijk met een normale zwangerschap totdat de dertigste week bereikt is. Vanaf dat moment groeien de baby’s minder hard als met een ‘gewone’ zwangerschap.

tweeling met mutsjesTwee keer zoveel plezier
Misschien vind je het bericht dat je een tweeling verwacht meteen al leuk. Het kan ook zijn dat je je wat zorgen maakt over of je het allemaal wel aankunt met twee, wat voor financiële gevolgen een extra baby’tje heeft en of je zwangerschap wel goed gaat verlopen. Dat is helemaal niet gek. Probeer je veel in te lezen over tweelingzwangerschappen. Op internet is een heleboel informatie te vinden. Bij koningkaart kun je hele leuke geboortekaartjes tweeling vinden.

Tip: Op Facebook zijn speciale groepen waarin tweelingspullen zoals duowagens worden aangeboden.

Leave a Reply