Op kraamvisite? Dit moet je weten!

young mother taking care of her newborn babyEen familielid of een vriendin is pas moeder geworden en je staat te popelen om op kraamvisite te gaan. Logisch! Niets is mooier dan een pasgeboren baby bewonderen en de kleine vingertjes en teentjes te kunnen tellen. Maar pas op! Voor het op kraamvisite gaan geldt een geheel eigen etiquette.

 Blijf niet langer dan een halfuur
Kraamvisite ,blijf maximaal een half uurMensen die pas ouders zijn geworden willen dolgraag hun baby aan iedereen laten zien en vertellen over de bevalling. Daar zit voor hen een valkuil. Door hun eigen enthousiasme weten zij soms niet waar ze moeten stoppen, met als gevolg dat ze na een paar dagen doodmoe zijn. Een goede kraamverzorgster ziet dit, en stuurt als het nodig is gewoon visite weg. Wees als visite zelf het verstandigst, en blijf niet te lang, hoe veel de kersverse ouders ook te vertellen hebben. Een goede stelregel is de volgende: ben je directe familie van de ouders; een broer, zus, vader of moeder, dan mag je in de kraamweek vaker langskomen en ben je ook wat langer per keer welkom. Ben je een vriend of kennis? Blijf nooit langer dan een halfuur, maar liefst nog korter. Wil je de kersverse ouders echt een plezier doen? Laat ze dan de eerste paar dagen met rust, en spreek af dat je over een paar weken langskomt. Spreek sowieso AL-TIJD af dat je langskomt, spontaan langskomen wordt niet gewaardeerd!

Beschuit met muisjes meisje

Neem eten mee
Het beste kraamcadeau is eetbaar! Bak pannenkoeken, maak een ovenschotel klaar die alleen nog maar even opgewarmd hoeft te worden of stel voor om even de aardappelen te schillen. Als er iets is waar nieuwbakken ouders niet goed over nagedacht hebben dan is het wel wat zij de eerste paar dagen na de bevalling moeten eten. Er komt zoveel op hen af dat er simpelweg geen tijd is om zelf te gaan kokerrellen. Een eetbaar kraamcadeau wordt dan ook altijd gewaardeerd!

Tiny sneakersVerdiep je in kraamcadeaus
Met lege handen aankomen op kraamvisite wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Kraamcadeaus waar je ook nog eens niets mee kunt worden nog minder gewaardeerd. Voorbeelden van ‘foute’ kraamcadeaus? Kleertjes in de kleinste maten (want daar groeit de kleine toch heel snel uit), schoentjes in de kleinste maat en veel te groot speelgoed. Wat wel in de smaak valt? Kleding vanaf maat 62, cadeaus met de naam van de baby en speeltjes die de zintuigen prikkelen.

Help waar je kan
Komt de vuilniswagen op woensdag en staat de container nog niet bij de weg? Bied aan om deze even bij de weg te zetten. Staat er nog een mega-afwas van gisteravond? Vraag het niet eens, maar werk deze gewoon weg. Als je de kersverse ouders te hulp schiet mag je vast snel weer komen!

Gebruik je gezonde verstand
Last but not least: gebruik je gezonde verstand. Denk bij alles wat je doet: ‘Hoe zou ik zelf in een dergelijke situatie willen dat er met mij en mijn baby werd omgegaan?’ Dus als je een longontsteking hebt blijf je thuis. Advies geef je alleen wanneer je er om gevraagd wordt. Als de baby flaporen heeft dan zeg je er niets over. Je wast je handen voordat je de baby eventueel aanraakt en misschien wel het belangrijkste van alles: luister. Luister naar de ouders, luister naar de kraamverzorgster en luister naar de baby. Zodra die het op een brullen zet is het tijd om naar huis te gaan!

kraamvisite - beschuit met muisjes

 

Leave a Reply