Lang leve de kraamverzorgster!

opleiding kraamzorgIn Nederland is kraamzorg – in vergelijking met een hele hoop andere landen – best wel goed geregeld. Uitgaande van de ideale bevalling (al bestaat die natuurlijk niet), heb je na je bevalling recht op 49 uren kraamzorg. In die 49 uur doet een kraamverzorgster (of kraamverzorger) van alles wat maar in het belang is van jou en je baby. Ze voorziet je van handige adviezen, kijkt met deskundig oog hoe het met de gezondheid van jou en je baby gesteld is en helpt je als je dat wil bij het op gang brengen van de borstvoeding. Is dat alles? Nee hoor, er is nog veel meer!

kraamverzorgsterWie ooit al eens een kindje heeft gekregen weet dat die eerste week samen nogal chaotisch verloopt. Kersverse opa’s en oma’s lopen in en uit, kraamtranen vloeien in overvloed, je kan zelf nog maar kwalijk lopen en als je pech hebt huilt je baby non-stop. En dan is er ook nog eens een man die door alles wat hem overkomt soms even de weg helemaal kwijt is. Een kraamverzorgster zorgt voor noodzakelijke rust. Ze stuurt je visite weg wanneer zij beoordeelt dat het teveel is, verplicht jou om ook even te gaan slapen, smeert beschuit met muisjes voor de visite, troost je kindje wanneer het ontroostbaar is, zet koffie, doet de was, schilt aardappelen, boent de plee en wat al niet meer. Eigenlijk alles waar je in je kraamweek zelf niet toe in staat bent, doet zij. Ook al die dingen waarvan je zegt ‘Dat hoef je niet te doen hoor, dat doe ik zelf wel’, heeft zij waarschijnlijk al gedaan voordat je er zelf maar aan gedacht kan hebben.

kraamverzorgende aan het werkAls je het treft met je kraamverzorgster dan krijg je iemand in huis die je binnen een paar dagen in je hart sluit en eigenlijk na die acht dagen niet meer wilt laten gaan. Je weet dat ze ook weer weg moet, maar eigenlijk zou je haar stiekem nog wel wat langer willen houden. Voor de afwas, natuurlijk, maar ook voor al die vragen die je nog op haar af wilt vuren. Een goede kraamverzorgster zorgt er echter voor dat je na die acht dagen je een stuk zelfverzekerder voelt dan aan het begin. En als dat zo is, dan weet je dat die 49 uren nuttig zijn besteed.

Leave a Reply